Back

ⓘ Zylyftar mustaqeverdhë. Kenge popullore per Zylyftar Poden ZYLYFTAR MUSTAQEVERDHE Trimetor shume te forte, ___ Mun nde kishe le te vene, Rakip beu edhe Prodani, ..
                                     

ⓘ Zylyftar mustaqeverdhë

Kenge popullore per Zylyftar Poden

ZYLYFTAR MUSTAQEVERDHE

 • Trimetor shume te forte,
 • ___ Mun nde kishe le te vene,
 • Rakip beu edhe Prodani,
 • Se atje kamte Ahmene,
 • Ne Stamboll dridhet sulltani,
 • Te kullon gjak jatagani,
 • ___ Si ju me sgjenden ne bote,
 • ___ Pika gjak te kullon kordha!
 • Prit nizamet se tu derdhe,
 • Trima jeni ju te forte,
 • Nde dyfek edhe ne lufte,
 • Krah su ven, sjeni re mufte,
 • Tjeter sgjendete ne bote.
 • ___ Zylyftar mustaqeverdhe,
 • O ti Aliko Prodani,
 • Ne Melesin erth Hasani,
 • O ti Ahmet bej Xhepova,
 • Nga milli u del jatagani,

Kenge te mbledhura nga Anastas Kullurioti.

1) Melesini, mal i Leskovikut, ku u ndesh ushtria osmane me kryengritesit e drejtuar nga Zylyftar Poda me 1831. Kryengritja perfshiu krahinat e Kolonjes me qender Poden nga ishte Zylyftari, te Leskovikut, Permetit, Tepelenes. Zylyftari, besnik i Ali Pashe Tepelenes, kishte qendruar ne mal e nuk u ishte nenshtruar osmaneve. 2) Hasani: Hasan Sinan Gjostoja Labi, Shoke armeshe me Zylyftarin, nga Gusmari i Kurveleshit, i cili i shkoi ne ndihme ne Melesine. 3) Rakipi ishte djali i Zylyftarit. 4) Prodani duhet te kete qene Kolonjar. 5 Kenga eshte pak, e aspak e njohur

                                     
 • ushtria osmane me kryengritesit e drejtuar nga Zylyftar me 1831. Ndja dhe kenga popullore Zylyftar mustaqeverdhë e permend: Ne Melesin erth Hasani, Rakip