Back

ⓘ Minamoto no Yoritomo ishte themeluesi dhe shōgun i pare i shogunatit Kamakura te Japonise. Ai sundoi nga viti 1192 deri me 1199. Emri i tij budiste ishte Ōgosho ..
Minamoto no Yoritomo
                                     

ⓘ Minamoto no Yoritomo

Minamoto no Yoritomo ishte themeluesi dhe shōgun i pare i shogunatit Kamakura te Japonise. Ai sundoi nga viti 1192 deri me 1199. Emri i tij budiste ishte Ōgosho Atsushi Dai Zenmon.

                                     

1. Jeta e hershme

Yoritomo ishte djali i trete i Minamoto no Yoshitomo, trashegimtar i klanit Minamoto Seiwa Genji dhe gruaja e tij zyrtare, Urahime, bije e Fujiwara no Suenori, i cili ishte anetar i klanit te shquar Fujiwara. Yoritomo lindi ne Atsuta ne Provincen Owari sot Atsuta-ku, Nagoya. Ne ate kohe, gjyshi i Yoritomos Minamoto no Tameyoshi ishte kreu i Minamotos. Emri i tij i femijerise ishte Oniwakamaru 鬼 武 丸.

Ne vitin 1156, ndarjet fraksionale ne gjykate shperthyen ne nje lufte te hapur brenda kryeqytetit. Perandori Toba dhe i biri i tij, Perandori Go-Shirakawa, u bashkuan me djalin e regjentit Fujiwara no Tadazane, Fujiwara no Tadamichi, si dhe Taira no Kiyomori nje anetar i klanit Taira, ndersa perandori i perkulur Sutoku u bashkua me djalin e vogel te Tadazane, Fujiwara no Yorinaga. Kjo njihet si rebelimi i Hōgenit.

Seiwa Genji u ndane. Kreu i klanit, Tameyoshi, u ankua me Sutoku; djali i tij, Yoshitomo, u bashkua me Toba dhe Go-Shirakawa, si dhe Kiyomori. Ne fund, mbeshtetesit e Go-Shirakawa fituan luften civile, duke siguruar keshtu fitore per Yoshitomo dhe Kiyomori. Sutoku vu nen arrest shtepiak dhe Yorinaga u plagos per vdekje ne beteje. Tameyoshi u ekzekutua, edhe pas lutjeve te shumta nga Yoshitomo. Sidoqofte, Go-Shirakawa dhe Kiyomori ishin te pameshirshem, dhe Yoshitomo e gjeti veten si kreu i Minamotos dhe fisit, ndersa Yoritomo u be trashegimtar.

Yoritomo dhe klani Minamoto zbriti nga familja perandorake ne anen e babait te tij. Megjithate, ne Kioto, klani Taira, tani nen udheheqjen e Kiyomorit, dhe klanin Minamoto, nen udheheqjen e Yoshitomo, filloi perseri te ballafaqohej.

Kiyomori u mbeshtet nga Fujiwara no Michinori i njohur edhe si Shinzei, ndersa Yoshitomo u mbeshtet nga Fujiwara no Nobuyori. Kjo njihej si rebelimi i Heijit janar-shkurt 1160. Shtepiat e ish-perandorit dhe Shinzei u dogjen, ndersa Shinzei u kap dhe u mbyll. Megjithate, Minamoto nuk ishin te pergatitur mire dhe Taira mori kontrollin e Kiotos. Yoshitomo iku nga kryeqyteti, por me vone u tradhtua dhe u ekzekutua nga nje mbajtes.

Pas kesaj, Minamoto dhe aleatet e tyre u imponuan kushte te ashpra. Vetem tre te rinjte e Yoshitomo mbeten te gjalle, keshtu qe Kiyomori dhe klani Taira tani ishin udheheqesit e padiskutueshem te Japonise. Yoritomo, kreu ri i Minamotos, u debua. Yoritomo nuk u ekzekutua nga Kiyomori per shkak te lutjeve nga njerka e Kiyomorit. Vellezerit Yoritomo, Minamoto no Noriyori dhe Minamoto no Yoshitsune u lejuan gjithashtu te jetonin.

Yoritomo u rrit ne mergim. Ai u martua ne klanin Hōjō, te udhehequr nga Hōjō Tokimasa, duke u martuar me vajzen e Tokimasit, Hōjō Masako. Nderkohe, ai u njoftua per ngjarjet ne Kioto fale miqve te dobishem. Shpejt, mergimi pasiv i Yoritomos duhej te mbaronte.

                                     

2. Familja

 • Minamoto no Noriyori
 • Minamoto no Yoshihira
 • Nena: Yura Gozen
 • Minamoto no Yoshitsune
 • Gien 1155–1181
 • Babai: Minamoto no Yoshitomo
 • Ano Zenjo 1153–1203
 • Minamoto no Tomonaga
 • Vellezerit
 • Gjysme-vellezerit
 • Motrat
 • Minamoto no Mareyoshi 1152–1180
 • Bomon-hime u martua me Ichijō Yoshiyasu
 • Daishin no Tsubone
 • Kame no Mae
 • Gruaja: Hōjō Masako
 • Konkubinat
 • Femijet
 • Minamoto no Yoriie nga Masako
 • O-hime 1178–1197 u martua me Minamoto no Yoshitaka nga Masako
 • Minamoto no Sanetomo nga Masako
 • Sentsurumaru 1167–1169, djali i Yoritomo me Yaehime, vajza e Itō Sukechika me vone u vra nga Sukechika.
 • Otohime 1186–1199 nga Masako
 • Jogyo 1186–1231 nga Daishin no Tsubone
                                     
 • Minamoto no Yoshitsune 源 義経, 1159 15 qershor 1189 ishte komandant ushtarak i klanit Minamoto në fund të periudhës Heian dhe fillim të periudhës Kamakura
 • të shogunatit. Thuhet se pozita ishte krijuar në vitin 1185 nga Minamoto no Yoritomo që të ndihmojë kapjen e Yoshitsunes, me motivimin shtesë të zgjerimit
 • Kuptimi se lufta e ngushtë do të thoshte vetëvrasje, luftëtarët pas Minamoto no Yoritomo vendosën të qëllonin dhe të vrisnin Benkei me shigjeta. Shumë kohë
 • from Earthsea 2006 Wolf Children 2012 Musashibō Benkei 1986 - Minamoto no Yoritomo Takeda Shingen 1988 - Itagaki Nobukata Furuhata Ninzaburō 1994
 • Yoshinaka mori Kyoto dhe dëshiroi të ishte udhëheqësja e klanit Minamoto Kushëriri i tij Yoritomo u nxit për të shtypur Yoshinaka, dhe dërgoi vëllezërit e tij