Back

ⓘ Sedef Çakmak ishte nje politikane turke dhe aktiviste per te drejtat LGBT+. Ajo ishte personi i pare nga komuniteti LGBT+ qe ka dalur hapur dhe qe eshte emeruar ..
Sedef Çakmak
                                     

ⓘ Sedef Çakmak

Sedef Çakmak ishte nje politikane turke dhe aktiviste per te drejtat LGBT+. Ajo ishte personi i pare nga komuniteti LGBT+ qe ka dalur hapur dhe qe eshte emeruar ne administrate ne Turqi.

                                     

1. Karriera

Ajo u rrit ne Ankara. Çakmak perfundoi studimet ne degen e sociologjise ne Universitetin e Galatasaray.

Ajo eshte aktive ne levizjen LGBT+ ne Turqi qe prej vitit 2000. Ne 2004 ajo kontaktoi organizaten per te drejtat LGBT Lambda Istanbul per te zhvilluar nje punim akademik per çeshtje LGBT ne Turqi dhe permes kontaktit me persona LGBT, ajo u vetedijesua per identitetin e saj si lezbike. Me pas ajo u be pjese aktive e kesaj organizate dhe u anetaresua ne Komisionin e tyre te kerkimit akademik. Nga 2011 deri ne 2013 ajo ishte bashke-themeluese dhe drejtuese e organizates SpoD LGBTI.

Gjate zgjedhjeve lokale ne keshillin e qytetit te Besiktas ne 2014 ajo garoi si pjese e Partise Republikane te Qytetareve. Ajo u emerua dhe deri ne ate moment nuk e beri publike orietimin e saj seksual. Ajo e pranoi mandatin ne 2 mars 2015. Perpara asaj ajo kishte qene keshilltare e kryetarit te Besiktas per çeshtje LGBT+.

Ne tetor 2017 ajo u emerua kryetare bordi prane Rainbow Rose, nje rrjet I platformave per LGBT+ brenda Partise Europiane te Socialisteve.