Back

ⓘ Mariela Castro. Mirela Castro Espín eshte drejtuesja e Qendres Kombetare Kubane per Edukimin Seksual ne Havana si dhe nje aktiviste per te drejtat LGBT ne Kube. ..
Mariela Castro
                                     

ⓘ Mariela Castro

Mirela Castro Espín eshte drejtuesja e Qendres Kombetare Kubane per Edukimin Seksual ne Havana si dhe nje aktiviste per te drejtat LGBT ne Kube. Ajo eshte vajza e ish-presidentit kubanez Raúl Castro dhe feministes e revolucionares Vilma Espín, si dhe mbesa e presidentit te dikurshem Fidel Castro.

                                     

1. Fillimet ne jete

Mariela Castro eshte e bija e ish-presidentit kubanez Raúl Castro dhe feministes dhe revolucionares Vilma Espín, si dhe mbesa e presidentit te dikurshem Fidel Castro. Ajo ka nje vella me emrin Alejandro Castro Espín.

                                     

2. Karriera

Fushatat e saj ndergjegjesuese fokusohen ne parandalimin e Sides si dhe njohjen dhe advancimin te drejtave LGBT. Ne 2005 ajo propozoi nje projekt per lejimin e personave transgjinore qe ti nenshtrohen kirurgjise se ndryshimit te seksit si dhe ndryshimin e gjinise ne dokumentet zyrtare. Ky projekt erdhi ne jete ne qershor 2008 qe lejon persona te komunitetit trans te ndryshoje seksin ne shtetin kubanez pa ndonje tarife.

Castro ka publikuar 13 artikuj akademike dhe 9 libra. Castro eshte anetare prane Asamblese Kombetare People’s Power. Kur asambleja votoi ne 2014 per te ndaluar diskriminimin mbi bazen e orientimit seksual ne punesim, Castro e kundershtoi legjislacionin pasi nuk perfshiu mbrotjen nga diskriminimi me baze identitetin gjinor, duke u shnderruar ne kete menyre ne ligjvenesen e pare qe votoi kunder nje propozimi te legjislacionit.

                                     

3. Jeta personale

Castro eshte e martuar me italianin Paolo Titolo, Menaxher i Pergjithshem prane Amorim Negócios Internacionais, S.A. ne Kube, si dhe ka dy femije me te. Castro ka nje tjeter vajze nga martesa e saj e meparshme me aktivistin kilian, Juan Gutiérrez Fischmann.