Back

ⓘ Wikipedia:Faqja kryesoreArtikulli i javës201842. Luani Verior eshte nje nenlloj i luanit qe ndodh sot ne Afriken Perendimore dhe Qendrore dhe ne Indi. Eshte raj ..
                                     

ⓘ Wikipedia:Faqja kryesore/Artikulli i javës/2018/42

Luani Verior eshte nje nenlloj i luanit qe ndodh sot ne Afriken Perendimore dhe Qendrore dhe ne Indi. Eshte rajonalisht i zhdukur ne Evropen Jugore, Azine Perendimore dhe Afriken Veriore perveç ne Sudanin Jugor. Ne Afriken Qendrore, luanet u konsideruan te zhdukur ne Gabon, Guinea Ekuatoriale dhe ne Republiken e Kongos. Popullsia e Afrikes Perendimore renditet si i rrezikuar ne menyre kritike ne Listen e Kuqe te BNRN-se; kjo popullate eshte e izoluar dhe perfshin me pak se 250 individe te pjekur.

Lekura e luanit ndryshon nga nje ngjyre e lehte deri ne kafe te erret. Ka veshe te rrumbullakosura dhe nje tufe te zeze ne koke. Gjatesia mesatare e kokes ne trupin e luaneve eshte 2.47–2.84 metra 8 ft 1 in–9 ft 4 in, me nje peshe prej 148–190 kilogram 326–419 lb. Femrat jane me te vogla dhe me pak te renda. Luani i Afrikes Perendimore eshte i ngjashem ne pamjen dhe madhesine e pergjithshme si luanet e tjere afrikane, por me nje krife me te vogel.

Lexo me tej.
                                     
  • të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2013. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
  • të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2018 Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
  • të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2012. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
  • të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2017. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
  • të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2019. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
  • të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2020. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020