Back

ⓘ Peshkimi ne peshkatari eshte çdo veprimtari per gjuajtjen e peshkut dhe organizmave tjere ujor duke perdorur mjete dhe pajisje te ndryshme. Per peshkim nevojite ..
Peshkimi
                                     

ⓘ Peshkimi

Peshkimi ne peshkatari eshte çdo veprimtari per gjuajtjen e peshkut dhe organizmave tjere ujor duke perdorur mjete dhe pajisje te ndryshme.

Per peshkim nevojiten ne rastin me te thjeshte filispanja, grepi dhe ushqimi i grepit, kurse ne pergjithesi sot perdoren ne me te shumten e rasteve kallami i peshkimit, rrotulla e filispanjes si dhe fija e grepit, qe eshte nje fije e holle e shkurter me pesha te vogla prej plumbi, ose shkurt plumbçi, qe vendoset midis filispanjes dhe grepit. Si gjymtyre lidhese midis fijes kryesore dhe paragrepit zakonisht vendosen edhe ganxha te vogla peshkimi.

                                     

1. Metodat e peshkimit

Ka shume lloje peshkimi disa nga te cilat jane:

Peshkimi

 • Peshkimi i krapit
 • Peshkimi ne det te hapur
 • Peshkim ne ngrica
 • Peshkimi naten
 • Peshkim me perdredhje
 • Peshkimi ne det
 • Peshkim me terheqje
 • Peshkimi me miza
 • Peshkim pa rrotull
 • Peshkimi me pupel
                                     

2. Ligji i peshkimit

Me qellim te mbrojtjes se llojeve te veqanta dhe vazhdueshmerin e llojeve ekzistuese jane nxjerrur ligje te ndryshme ne shtete te ndryshme. Po per kete qellim jane bere edhe marreveshje nderkombetare. Si do qe te jete per peshkim ne Kosove dhe Shqiperi duhet pasu te drejten ne baze te cilit personi fizik apo juridik mund te merret me menaxhim te regjioneve apo zonave te peshkimit. Kjo behet pas paraqitjes se kerkeses oganeve perkatese te cilat varrsisht nga qellimi ekonomik apo sportiv-kreativ leshojne licencen e peshkimit e cila mund te leshohet si:

 • Leje - eshte e drejta per peshkim sportiv-rekreativ
 • Licence per peshkim ekonomik - eshte e drejta per peshkim ekonomik ne regjionet e peshkimit;
 • Leje per peshkim shkencor-hulumtues - e drejta e peshkimit per qellime shkencore - hulumtuese; dhe
 • Leje per peshkim sanues - eshte e drejta qe fiton shfrytezuesi i te drejtues se menaxhimit per sanimin e gjendjes ne ujerat e peshkimit;
 • Licence per akuakultur - eshte e drejta per zhvillimin e aktivitetit te akuakultures;
                                     

3. Peshkimi dhe ekonomia

Peskimi me qellime ekonomike thirret Peshkim ekonomik dhe eshte peshkimi me qellim te perfitimit ekonomik dhe dallohet nga Peshkimi sportiv-rekreativ qe eshte peshkimi me grepa per rekreacion dhe sport. Per kete qellim behet edhe Peshkezim qe nenkuptone hedhjen e planifikuar te peshqve ne ujerat e peshkimit ne baze te planit vjetor per menaxhim;. Peshkezimi behet per t´u gjuajtur nga Peshkataret ose Hurdha e peshqve.

                                     
 • zënies ose kapjes së peshkut peshkimi si dhe ndërmarrja e rritjes dhe mbarështimit të peshkut dhe jetës tjetër ujore. Peshkimi tregtar përfshin peshkimin
 • këtij vendi llogariten: qymyri, zhiva, mermeri, asbesti, sulfuri, gazi natyrorë si dhe rezerva të gazit të parafinuar, peshkimi dhe toka e punueshme.
 • Peshkimi ne lumin Erzen është shume i frekuentuar nga peshkatarët. Ky lume ka një shumëllojshmëri peshqish si : melysh, mustak, gjuc jo gjuhez nile
 • tregtare që nga fundi i shekullit të 15 - të. Sot është një port i lulëzuar peshkimi me impiantet e përpunimit të prodhimeve të detit. Në Skagaströnd ka një
 • kosovar. Këtu vlen të përmendet rëndësia e tyre si ujësjellës, freskimin, peshkimi dhe relaksimin e njerëzve gjatë stinëve të ngrohta. Disa prej tyre janë
 • Bronzit të vonë. Kisha Shënjtorët Archangels Michael dhe Gabriel, në 1758. Peshkimi në liqen. Stampa: RoDatabaza e regjistrimit të popullsisë në Rumani 2002
 • Uvanadalshukur ang.: Hvannadalshnukur Si pasurit natyrore të këtij vendi llogariten: peshkimi prurja e ujit, Ajo është e njohur edhe se ka shume gejzerë.
 • të jenë : Fosfate, Hekuri Fe Mangani Mn Plumbi Pb Zinku Zn Peshkimi dhe Kripa. Si tokë e punueshme llogaritet të jetë diku 19.61 e sipërfaqes
 • e Imperias. I famshëm për marketimin e luleve, qyteti është edhe port peshkimi Gjatë gjirit ka edhe bulevarde të rrethuar me palma, hotele, vila, kopshte
 • Yding Skovhoej në qendër të vendit. Si pasurit natyrore të këtij vendi llogariten: nafta, gazi natyrorë, peshkimi kripa, kalku dhe materiali ndërtimor.
 • : Ponta do Pico në Azores. Si pasurit natyrore të këtij vendi llogariten: peshkimi tapa nga drunjtët bakri, zinku, kallaji, argjendi, ari. urani, mermeri
 • Letonin dhe Rusinë. Si pasurit natyrore të këtij vendi llogariten: rreshpe nafte, guri gëlqerorë, pylltaria, peshkimi si dhe toka e punueshme. Estonia