Back

ⓘ Xhepçishti. Fshati Xhepçisht gjendet ne rreze te malit Sharr, si dhe ne bri te fushes se Pollogut, karakterizohet me dimra relativisht te fohte si rrjedhe e kli ..
Xhepçishti
                                     

ⓘ Xhepçishti

Fshati Xhepçisht gjendet ne rreze te malit Sharr, si dhe ne bri te fushes se Pollogut, karakterizohet me dimra relativisht te fohte si rrjedhe e klimes malore qe mbizoteron gjate dimrit dhe verera te gjata dhe te thata me temperatura qe arrijne deri me 45 grade Celsius per shkak te klimes mesdhetare. Xhepçishti eshte vend i kater stineve dhe me toke shume pjellore bujqesore.

                                     

1. Demografia

Sipas Entit Statistikor te Republikes se Maqedonise, Xhpeçsihti numeron rreth 760 shtepi per banim. Prej tyre afersisht 700 jane te banuara nga shqiptare te Maqedonise dhe afer 60 shtepi me nacionalitet maqedonas. Popullata sipas statisktikes se vitit 2007 numeron rreth 4200 banore rezident te ketij fshati. Shume individ nga ky fshat jetojne ne mergim, sidomos ne vendet evropiane ku punojne dhe jetojne, shumica me familjet e tyre.

                                     

2. Ekonomia

Ekonomia e ketij fshati karakterizohet me punesime te ndryshme ku pjesa dermuese e pupollates sigurojne te ardhurat me ane te vetepunesimit dhe emigrimit ne shtetet e jashtme. Ky fshat konsideohet si bosht, apo shtylle i nje regjioni te tere ku perpos se i punoson te rinjte e tij, gjihashtu edhe importon krah pune nga fshatrat e tjere. Momentalisht ekzistojne mbi 150 firma te vogla dhe mesme nder to njihen Renova kompania per prodhimin e llaqeve dhe abribeve, Alpi qumeshtorja me e madhe ne Pollog, Mulliri "BALKAN" industri e perpunimit te grurit ;Aliu produkte cinku, Green Productturshi dhe produkte te tjera ushqimore;HasPlast fabrika e prodhimit dhe Reciklimit te plastikes,si dhe shume kompani te tjera prodhuese ku pune sohen individed e ketj fshati. Bujqesia gjithashtu perben nje nder veprimtarite kryesore te banoreve te Xhepçishtit.

                                     

3. Kultura

Fshati Xhepçisht njihet si nje nder fshatrat e para shqiptare ne Maqedoni qe filloi shkollimin masovik te nxenesve shqiptare te ketij fshati,shkolla e pare shqipe u hap ne vitin 1942 dhe u emerua "Avni Rustemi" me mesues Vangjel Daka. Kjo shkolle do te nxjerre emra te ndritur te shkollimit shqip ne Maqedoni, mes tyre Prof. Ruzdhi Zeqiri, profesor i Fizikes ne Gjimnazin e Tetoves si dhe perfaqesues i Ministrise se Arsimit per regjionin e Pollogut, z. Jaja Rustemi, mesues pedagog i po te njejtes shkolle derisa doli ne pension. Sot shkolla mban emrin e heroit kombetar shqiptar "Gjergj Kastrioti Skenderbeu". Ne kete fshat perpos shkollimit, rrendesi te veçante i jepet edhe kremtimit te festave kombetare dhe religjioze, si festa te zakonshme kremtimi jane pavaresia e shtetit shqiptar me 28 nentor, Dita e Mesuesit me 7 Mars si dhe dita e Nenes apo Gruas me 8 Mars. Te rrinjte eketij vendi jane te shkolluar masovikisht dhe thuajse tegjithe jane me se paku shkolle te mesme te kryer.                                     
  • Jedoarca Liseci Llaca Otunja Poroji Reçica e Madhe Reçica e Vogël Saraqina Sellca Setolli Shipkovica Veshalla Vica Xhepçishti
  • Jedoarca Liseci Llaca Otunja Poroji Reçica e Madhe Reçica e Vogël Saraqina Sellca Setolli Shipkovica Veshalla Vica Xhepçishti
  • Jedoarca Liseci Llaca Otunja Poroji Reçica e Madhe Reçica e Vogël Saraqina Sellca Setolli Shipkovica Veshalla Vica Xhepçishti
  • Jedoarca Liseci Llaca Otunja Poroji Reçica e Madhe Reçica e Vogël Saraqina Sellca Setolli Shipkovica Veshalla Vica Xhepçishti
  • Jedoarca Liseci Llaca Otunja Poroji Reçica e Madhe Reçica e Vogël Saraqina Sellca Setolli Shipkovica Veshalla Vica Xhepçishti
  • Jedoarca Liseci Llaca Otunja Poroji Reçica e Madhe Reçica e Vogël Saraqina Sellca Setolli Shipkovica Veshalla Vica Xhepçishti
  • Jedoarca Liseci Llaca Otunja Poroji Reçica e Madhe Reçica e Vogël Saraqina Sellca Setolli Shipkovica Veshalla Vica Xhepçishti
  • Jedoarca Liseci Llaca Otunja Poroji Reçica e Madhe Reçica e Vogël Saraqina Sellca Setolli Shipkovica Veshalla Vica Xhepçishti
  • Jedoarca Liseci Llaca Otunja Poroji Reçica e Madhe Reçica e Vogël Saraqina Sellca Setolli Shipkovica Veshalla Vica Xhepçishti
  • Llaca Otunja Poroji Reçica e Madhe Reçica e Vogël Saraqina Sellca Setolli Shipkovica Veshalla Vica Xhepçishti Faqja Zyrtare