Back

ⓘ Llabunishti ndodhet ne veri-perendim te qytetit te Struges prej te cilit eshte larguar 15 km, ndersa fshatrat me te aferta i ka Podgorce 500 m, Borovecin 1 km, ..
Llabunishti
                                     

ⓘ Llabunishti

Llabunishti ndodhet ne veri-perendim te qytetit te Struges prej te cilit eshte larguar 15 km, ndersa fshatrat me te aferta i ka Podgorce 500 m, Borovecin 1 km, Veçanin 5 km dhe Veleshten 6 km. Fshati ka nje siperfaqe prej afersisht 1930 hektaresh.

                                     

1. Demografia

Sipas numerimit te popullsise ne vitin 2002 ne Llabunisht ka pasur 5936 banore prej tyre:

 • Turq 879 14.8%
 • Maqedonas 371 6.2%
 • te tjere 398 6.7%
 • Shqiptare 4.288 72.3%
                                     

2. Kultura

Ne Llabunishte çdo vere tradicionalisht organizohet turniri ne futboll per nder te gurbetqareve. Me daten 31 dhjetor te vitit 2008 shkolles fillore iu nderrua emri prej ne: Sh. F Marshall Tito ne Sh.F Murat Labenishti. Ne ate dite u organizua nje manifestim solemn ku moren pjese me shume se 5000 njerez nga Llabunishti dhe fshatrat te tjere perreth.

Xhamia Labunishta pare u ndertua ne vitin 1794 dhe eshte restauruar ne vitin 1990 dhe xhamia me emrin Ali Pasha Xhamia e dyte eshte ndertuar ne vitin 1967. quhen ulet dhe xhamia e trete xhami u ndertua ne shkurtime lagje thirrur dhe eshte ndertuar ne vitin 2009

                                     

3. Historia

Llabunishti ka nje histori shume te gjate. Fshati ekziston prej nga koha e Ilireve. Llabunishti e mori emrin nga Laberia-Labenishti per shkak se njerezit e kishin prejardhjen nga Vlora e sotme e cila ndodheshte ne Laberine e atehershme. Ne fillim ka qene nje fshat i vogel me popullsi shqiptare, ndersa ne kohen e Luftes se Pare Boterore dhe Luftes se Dyte Boterore kur Maqedonet dhe Serbet e moren fshatin u ndalua mesimi ne gjuhen shqipe. Por gjeneratat e fundit kane filluar masovikishtsht te regjistrohen per mesim ne gjuhen shqipe, ne fshat dhe ne qytetin e Struges.

                                     
 • Glloboçica Jabllanica Kalishti Koroshishti Ladorishti Livadhia Llabunishti Llakavica Llozhani Llukova Misleshova Misllodezhda Modriçi
 • Glloboçica Jabllanica Kalishti Koroshishti Ladorishti Livadhia Llabunishti Llakavica Llozhani Llukova Misleshova Misllodezhda Modriçi
 • Glloboçica Jabllanica Kalishti Koroshishti Ladorishti Livadhia Llabunishti Llakavica Llozhani Llukova Misleshova Misllodezhda Modriçi
 • Glloboçica Jabllanica Kalishti Koroshishti Ladorishti Livadhia Llabunishti Llakavica Llozhani Llukova Misleshova Misllodezhda Modriçi
 • Glloboçica Jabllanica Kalishti Koroshishti Ladorishti Livadhia Llabunishti Llakavica Llozhani Llukova Misleshova Misllodezhda Modriçi
 • Glloboçica Jabllanica Kalishti Koroshishti Ladorishti Livadhia Llabunishti Llakavica Llozhani Llukova Misleshova Misllodezhda Modriçi
 • Glloboçica Jabllanica Kalishti Koroshishti Ladorishti Livadhia Llabunishti Llakavica Llozhani Llukova Misleshova Misllodezhda Modriçi
 • Glloboçica Jabllanica Kalishti Koroshishti Ladorishti Livadhia Llabunishti Llakavica Llozhani Llukova Misleshova Misllodezhda Modriçi
 • Glloboçica Jabllanica Kalishti Koroshishti Ladorishti Livadhia Llabunishti Llakavica Llozhani Llukova Misleshova Misllodezhda Modriçi
 • Glloboçica Jabllanica Kalishti Koroshishti Ladorishti Livadhia Llabunishti Llakavica Llozhani Llukova Misleshova Misllodezhda Modriçi
 • Glloboçica Jabllanica Kalishti Koroshishti Ladorishti Livadhia Llabunishti Llakavica Llozhani Llukova Misleshova Misllodezhda Modriçi