Back

ⓘ Tigoni eshte hibrid qe krijohet nga kryqezimi midis nje tigri dhe nje luaneshe. Keshtu, ka prinder me te njejtin gjini, por me lloje te ndryshme. Tigoni aktuali ..
Tigoni
                                     

ⓘ Tigoni

Tigoni eshte hibrid qe krijohet nga kryqezimi midis nje tigri dhe nje luaneshe. Keshtu, ka prinder me te njejtin gjini, por me lloje te ndryshme. Tigoni aktualisht nuk eshte aq i zakonshem sa hibridi i kundert i tij ligri por megjithate, ne vitin 1961, Gerald Iles shkroi se ai kishte mundur te merrte tre tilone, por kurre nuk kishte pare nje liger.

Gjenomi i tigonit mund te perfshije komponente gjentetike te dy prinderve keshtu qe ata mund te shfaqin karakteristika nga te dy prinderit: mund te kene ngjyren e arte te luanit dhe shiritat e nje tigri. Tigonet mund te trashegojne me shume nga nena e tyre luanesha sepse mund te kete tufen me floke ne pjesen e kokes. Nje keqkuptim nga njerezit te cilet thone se eshte me i vogel se nje luan apo tiger i zakonshem. Epo ato nuk e kalojne madhesine e nenes luaneshe, por edhe ndonje lloj xhuxhizmi nuk e shfaqin sepse mund te peshojne sa nje luan i zakonshem rreth 180kg.

                                     

1. Taksonomia

Gerard Iles shkroi se tigonet dhe ligrat ishin menduar mire per te qene sterile, megjithate ne vitin 1943 nje hibrid "15-vjecar" mes nje tigri dhe nje luani kryqezuar me sukses mes tyre. Dhe kelyshi femer megjithese me nje shendet te brishte ishte rritur shume.

Ne kopshit zoologjik te Indise ne Alipoo u kryqezuan nje cift tjeter tigrash dhe luanesh duke dhene nje kelysh tigoni i cili u rrit me nje peshe me te madhe se nje luan i zakonshem. Ne vitin 1983 i krijua nje tiglon tjeter i quajtur Nathaniel. Nathaniel u rrit me shume se nje luan por me pak se nje tiger dhe kishte vija te zeza te theksuara. Nathaniel vdiq ne moshen 8 vjecare gjate nje eksperimenti shkencore.

                                     

2. Referimet

  • Linkie, M.; Wibisono, H. T.; Martyr, D. J.; Sunarto, S. 2008. "Panthera tigris ssp. sumatrae". IUCN Red List of Threatened Species. Version 2017-1. International Union for Conservation of Nature.
  • A hybrid between a Tiger and a Lioness.
  • Panthera tigris ; tigon at a zoo in national park.
  • Liger the other hybrid ; James Smith ; Norway go. Red list of animals named tiger of bengal in her list.