Back

ⓘ Enciklopedia e Jugosllavisë. Enciklopedia e Jugosllavise ishte enciklopedia e Republikes Socialiste Federative te Jugosllavise. Ajo filloi te botohet ne vitin 1 ..
                                               

Ramiz Sadiku

Ramiz Sadiku, student drejtesie, nje prej organizatoreve te Luftes Nacionalçlirimtare te Kosoves, Hero Kombetar i Shqiperise dhe Hero Kombetar i Jugosllavise.

                                               

Shkolla normale

Shkolla normale eshte nje terminologji nga fusha e historise se pedagogjise me te cilin emertohet nje institucion i cili merret me pergatitjen profesionale te mesimdhenesve duke i aftesuar ata ne fushen e normave profesionale pedagogjike dhe kurrikulare. Shumica e shkollave te tilla, aty ku ato ende ekzistojne, quhen "akademi pedagogjike", "shkolla te larta pedagogjike" ose "kolegje mesuesish" dhe mund te organizohen si pjese e nje universiteti gjitheperfshires. Shkollat normale ne Shtetet e Bashkuara dhe Kanada merren me arsimimin profesional te mesuesve te shkollave fillore, ndersa ne Ev ...

                                               

Bogumil Hrabak

Bogumil Hrabak ishte nje historian, profesor universiteti dhe shkencetar serb. Hrabak shkollen fillore dhe shkollen e mesme e mbaroi ne Zrenjanin dhe Sente. Ai u diplomua ne Fakultetin Filozofik te Beogradit ne grupin e Historise ne vitin 1950. Fitoi doktoraten ne Fakultetin e Filozofik ne Sarajeve ne vitin 1957 me tezen e doktoratures "Eksportet e grurit te Dubrovnikut nga Perandoria Osmane nga fillimi i shekullit te 17-te." Ishte asistent ne Fakultetin e Filozofise ne Beograd, nga shkurti 1951 deri ne dhjetor 1957. Me pas ai punoi ne Institutin Historik Ushtarak dhe Institutin e Shkencav ...

                                               

Dëbimi i shqiptarëve nga Kosova

Shperngulja e shqiptareve nga Kosova ka filluar menjehere pasi qe Mbreteria serbe e aneksoi Kosoven ne vitin 1912. Paralelisht me shpernguljen e detyruar, ka vazhduar procesi i kolonizimin serb te Kosoves.

                                               

Danillo Kish

Danilo Kiš ishte prozator, tregimtar dhe poet jugosllav i cili shkroi ne serbo-kroatisht. Ai ishte anetar i Akademise Serbe te Shkencave dhe Arteve, Nder te tjeret, Kishi ishte i ndikuar edhe nga Bruno Schulz, Vladimir Nabokov, Jorge Luis Borges, Ivo Andriç dhe Mirosllav Kerlezha. Veprat e tij me te famshme jane Nje varr per Boris Davidoviç dhe Enciklopedia te vdekurve.

                                               

Shtetet e Bashkuara të Amerikës

Shtetet e Bashkuara te Amerikes jane nje republike federale kushtetuese, e perbere prej 50 shtetesh dhe nje qarku federal. Vendi shtrihet kryesisht ne Ameriken e Veriut, ku dyzet e tete shtete te ngjitura dhe Washington, D.C., qarku i kryeqytetit, ndodhen midis oqeaneve Atlantik dhe Paqesor, ne kufi me Kanadane ne veri dhe Meksiken ne jug. Shteti i Alaskes ndodhet ne veriperendim te kontinentit dhe kufizohet me Kanadane ne lindje dhe Rusine ne perendim pertej Ngushtices se Beringut. Shteti i Hawait eshte arkipelag ne mes te Paqesorit. SHBA-te gjithashtu zoterojne disa territore, treva ishu ...

                                               

Rexhep bej Mitrovica

Rexhep bej Mitrovica ishte veprimtar i çeshtjes kombetare, nenshkrues i Deklarates se Pavaresise se Shqiperise, nepunes, minister dhe kryeminister i Shqiperise gjate viteve 1943-1944.

                                               

Historiografia serbe

Historiografia serbe i referohet historiografise te popullit serb qe prej themelimit te shtetit serb. Zhvillimi mund te ndahet ne kater faza kryesore: historiografia tradicionale, shkolla kritike e Ruvaracit, trashegimia marksiste-komuniste dhe lezja kombetare serbe e riperterire.

Enciklopedia e Jugosllavisë
                                     

ⓘ Enciklopedia e Jugosllavisë

Enciklopedia e Jugosllavise ishte enciklopedia e Republikes Socialiste Federative te Jugosllavise. Ajo filloi te botohet ne vitin 1955 me 30 000 kopje. Ne vitin 1984 doli edhe varianti i saj ne gjuhen shqipe ne dy vellime duke u futur ne histori si enciklopedia e pare e botuar ne gjuhen shqipe. Perveq ne gjuhen serbokroate dhe shqipe, Enciklopedia e Jugosllavise u botua edhe ne gjuhen sllovene, maqedonase e hungareze. Ajo u botua nga Instituti Leksikografik i Jugosllavise ne Zagreb nen drejtimin e Mirosllav Krlezhes. Konsiderohet si nje enciklopedi me "vlere te madhe" per historine dhe kulturen e Jugosllavise dhe te shteteve te saj pasuese.