Back

ⓘ Konfucianizmi, i njohur gjithashtu si Ruism, pershkruhet si tradite, nje filozofi, nje fe, nje fe humaniste ose racionaliste, nje menyre per te qeverisur ose th ..
                                               

Taoismi

Taoismi, i njohur gjithashtu si Daoizmi, eshte nje tradite fetare ose filozofike me origjine kineze e cila thekson qe jetojne ne harmoni me Tao. Tao eshte nje ide themelore ne shumicen e shkollave filozofike kineze; ne Taoism, megjithate, ajo nenkupton parimin qe eshte burimi, modeli dhe permbajtja e çdo gjeje qe ekziston. Taoizmi ndryshon nga konfucianizmi duke mos theksuar ritualet e ngurta dhe rendin shoqeror. Etika taoiste ndryshon ne varesi te shkolles se veçante, por ne pergjithesi tentojne te theksojne wu wei, "natyralizem", thjeshtesi, spontanitet, dhe Tre thesaret: 慈 "dhembshuri" ...

                                               

Azia

Azia eshte kontinenti me i madh dhe me dendesine me te madhe te popullsise ne Toke. Ky kontinent mbulon 8.6% te tere siperfaqes se tokes, eshte 4.5 here me e madhe se Evropa dhe perben 60% te popullates boterore. Kufijte e Azise jane tokesore dhe detare. Ne Veri ka dalje ne Oqeanin e Ngrire te Veriut; ne Jug futet thelle ne Oqeanin Indian; ne Lindje brigjet e saj lagen nga Oqeani Paqesor; kurse ne Perendim, Deti Kaspik, Deti i Zi, Deti Egje, Mali Kaukaz, Gryka e Bosforit dhe Dardanelet. Malet dhe lumi Ural ndajne ate nga Evropa. Nga Afrika, Azine e ndan: Kanali i Suezit dhe Deti i Kuq. Nga ...

                                               

Shandong

Shandong eshte nje province bregdetare e Republikes Popullore te Kines dhe eshte pjese e rajonit te Kines Lindore. Shandong kufizohet me Detin Bohai ne veri, Hebei ne veriperendim, Henan ne perendim, Jiangsu ne jug dhe Detin e Verdhe ne juglindje; ajo gjithashtu ndan nje kufi shume te shkurter me "Anhui, midis Henan dhe Jiangsu. Shandong ka luajtur nje rol te madh ne historine kineze qe nga fillimi i civilizimit kinez pergjate rrjedhes se poshtme te lumit te Verdhe. Ai ka sherbyer si nje qender kryesore kulturore dhe fetare per Taoizmin, Budizmin kinez dhe Konfucianizmin. Mali Tai i Shando ...

                                               

Kina

Republika Popullore e Kines, me thjeshte Kina, ndodhet ne pjesen lindore te kontinentit te Azise, ne bregun perendimor te Oqeanit Paqesor. Me siperfaqe e tokesore rreth 9 milione e 600 mije kilometra katerore. Kina eshte vendi me i madh ne Azi dhe vendi i trete i madh ne bote, duke u rradhitur pas Rusise dhe Kanadase. Territori i Kines fillon nga veriu ne mes te lumit Heilungjan ne veri te lumit Mohe ne paralelin 53 grade e 30 vazhdon ne jug deri ne Zemansha ne skajin e arqipelakut Nansha4 grade e paralelit verior, duke kaluar 49 grade me nje distance prej 5500 kilometrash. Nga lindja fill ...

                                               

Denpasar

Popullesia e Denpasarit u rrit 4% ne vit prej vitit 2000 deri me 2010. Denpasar u rrit shume shpejte prej vitit 2005 deri me 2010 sesa pese vitet e fundit. Denpasar ka 4.57% me shume meshkuj sesa femra.

                                               

Koreja e Jugut

Korea e Jugut, zyrtarisht Republika e Korese, e njohur edhe vetem si Korea, eshte vend i pavarur ne Azine Lindore, i shtrire ne pjesen jugore te Gadishullit Korean. Kufizohet ne veri me Republiken Demokratike Popullore te Korese, me te cilen perbente nje shtet te vetem deri me 1945, ku pas çlirimit nga okupimi japonez pjesa veriore e Gadishullit Korean hyri ne ndikimin Sovjetik, kurse pjesa jugore nen ndikimin e Shteteve te Bashkuara te Amerikes. Ne lindje laget me Detin e Japonise apo Detin e Lindjes, ne jug me Ngushticen e Korese, e cila e ndan nga Japonia, ndersa ne perendim ka Detin e ...

Konfucianizmi
                                     

ⓘ Konfucianizmi

Konfucianizmi, i njohur gjithashtu si Ruism, pershkruhet si tradite, nje filozofi, nje fe, nje fe humaniste ose racionaliste, nje menyre per te qeverisur ose thjesht nje menyre jetese. Konfucianizmi u zhvillua nga ajo qe me vone u quajten njeqind Shkollat e Mendimit nga mesimet e filozofit kinez Konfuci, i cili e konsideronte veten nje ricodifier dhe ritransmitues te teologjise dhe vlerave te trasheguara nga Shang dhe dinastive Zhou. Ne dinastine Han, qasjet konfuciane i hoqen Huang-Lao-it "proto-taoiste" si ideologji zyrtare, ndersa perandoret e perzier me teknikat realiste te legalizmit.