Back

ⓘ Feride Rushiti eshte drejtoresha Qendra Kosovare per Rehabilitimin te Mbijetuarve te Tortures dhe eshte nje nga aktivistet pioniere te drejtave te njeriut ne Ko ..
Feride Rushiti
                                     

ⓘ Feride Rushiti

Feride Rushiti eshte drejtoresha Qendra Kosovare per Rehabilitimin te Mbijetuarve te Tortures dhe eshte nje nga aktivistet pioniere te drejtave te njeriut ne Kosove. Rushiti ka marre Çmimi Nderkombetar per Grate e Guximshme.

Ajo perfundoi studimet ne Fakultetin e Mjekesise ne Tirane ne vitin 1997.

Si pasoje e luftes se vitit 1998-1999 Rushiti mobilizoi nje ekip prej 45 profesioniste shendetesor nga Kosova, per te sapo kthyerit e pasluftes dhe te mbijetuar te tortures.

Pas me shume se nje dekade te lobimit nga aktivistet e grave, perfshire Feride Rushiti, te mbijetuarit kane te drejte per kompensim si viktima te luftes. Ata filluan te regjistroheshin ne Febrary 2018. Mbijetuarit e perdhunimit gjate luftes mund te marrin $ 280 rreth 228 Euro ne kompensim mujor.

                                     
  • Ambasada Amerikane në Selinë e Shenjtë Aiman Umarova e Kazakistanit Dr. Feride Rushiti e Kosovës L Malouma Said e Mauritanisë Godelive Mukasarasi e Ruandës
  • Familja Rashiti Kokaj Hetem Rushiti Hetë Koka lindi më 1898, në fshatin Kokaj të komunës së Gjilanit. Babai i tij, Rashiti një i përmendur për burrëri