Back

ⓘ Wikipedia:Faqja kryesoreArtikulli i javës201813. Josif Bageri ishte nje nder figurat me te shquara te Rilindjes sone Kombetare. Ai ishte poet me talent te ralle ..
                                     

ⓘ Wikipedia:Faqja kryesore/Artikulli i javës/2018/13

Josif Bageri ishte nje nder figurat me te shquara te Rilindjes sone Kombetare. Ai ishte poet me talent te ralle, prozator qe shkroi shume tregime, mesues, gazetar e publicist, si dhe atdhetar i flaket, i cili tere jeten dhe vepren ia kushtoi çeshtjes kombetare shqiptare. Fjalori enciklopedik shqiptar, ASHSH, Tirane, fq. 151. Josif Bageri u lind me 15 gusht te vitit 1870 ne Nistrove te Rekes se Madhe, ne kohen kur levizjet e medha çlirimtare kishin marre hovin e zhvillimit, kur popullit i nevojiteshin intelektuale dhe atdhetare te tille. Vitet e rinise se hershme i kaloi ne vendlindje, i angazhuar si bari i varfer. Per shkak te rrethanave te prapambetura ekonomike, sociale e arsimore, Josifi nuk pati mundesi qe te vijoje ndonje shkolle, edhe pse, qysh ne femijeri shfaqte interesim, dashuri e dhunti per arsimim. Ne vitin 1887, ne moshen 17 vjeçare, per shkak te varferise se rende, emigroi ne Sofje te Bullgarise. Krahas punes se rende fizike, u angazhua edhe ne levizjen kombetare çlirimtare kunder pushtuesit. Frymezimet e para per te zene dituri krijuese i kishte nga Dhimiter Mole i Korçes. Dhimitrin e takonte ne dyqanin e tij ne Sofje. Ai dyqan, njeheresh sherbente edhe si pike takimi dhe organizimi e patrioteve shqiptare. Ndodhte keshtu sepse Dhimitri sillte libra dhe gazeta nga Bukureshti dhe mbremjeve u mesonte mergimtareve te interesuar shkrim dhe lexim te gjuhes shqipe. Pra, Josifi, per here te pare, vullnetarisht, ne moshe 17 vjeçare, meson shkrim e lexim nga Dhimiter Mole.

Lexo me tej.
                                     
  • të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2013. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
  • të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2018 Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
  • të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2012. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
  • të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2017. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
  • të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2019. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
  • të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2020. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
  • të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2016. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
  • të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2014. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
  • të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2015. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020