Back

ⓘ Morali eshte nje rregull, parim ose norme e sjelljes e paravendosur nga nje shoqeri, bashkesi, dhe e pranuar nga nje njeri per menyren e tij te sjelljes dhe e z ..
Morali
                                     

ⓘ Morali

Morali eshte nje rregull, parim ose norme e sjelljes e paravendosur nga nje shoqeri, bashkesi, dhe e pranuar nga nje njeri per menyren e tij te sjelljes dhe e zbatueshme nga te gjithe njerzit e arsyeshem; ose mesim i vlefshem ne miresjellje, etike ose domethenie praktike e shprehur apo e nenkuptuar ne nje histori, fabul, ose ngjarje. Morali ka edhe kuptime te tjera:

 • Ngritja nga ndergjegjja ose kuptimi i se drejtes dhe gabuares: detyrim moral,
 • Mesim ose shfaqje e miresise ose perpikerise se karakterit dhe sjelljes: mesim morali,
 • Pasojat e qarta shpirterore sesa trupore: perkrahje morale,
 • Çeshtje a shqetesim me gjykimin e veprimit dhe karakterit te mire apo te keq te njeriut: medyshje morale; shqyrtim moral,
 • Bazimi ne mundesi gjasa te fuqishme ose bindje te forte, sesa ne dukshmerine se vertetes: siguri morale.
 • Ne perputhje me standartet e asaj çka eshte e drejte ose e mire ne sjellje: virtyti, jeta morale,
                                     

1. Thenie

 • "Me pare vjen te llupurit, pastaj morali." Bert Brecht
 • "Perpjekja me e rendesishme njerzore eshte orvatja per moralitet ne veprimet tona. Barazpesha jone e brendeshme dhe madje bash qenesia jone mvaret nga kjo. Vetem morali ne veprimet tona mund t´i jape bukuri dhe dinjitet jetes". Albert Ajnshtajn
 • "Asgje qe eshte e gabuar moralisht mund te jete politikisht e drejte". William E. Gladstone
 • "Shkelqimi i moralit ndodh si pasoje e vesit. Ne behemi te drejte duke bere vepra te drejta, te permbajtur duke bere vepra te matura, trima duke bere vepra guximtare". Aristoteli
 • "Ata qe kultivojne rremuje morale per perfitim duhet te kuptojne kete: ne do t´i permendim emrat e tyre dhe do ti korisim ata siç e lypin te koriten". Bob Dole
 • "Njeriu behet i moralshem kur eshte mjeran." Marcel Proust, Ne kerkim te kohes se humbur.
 • "Te predikosh moral eshte e lehte, ta themelosh e veshtire." Arthur Schopenhauer
                                     

2. Lidhje te jashtme

 • Stampa:EnMorali dhe ndergjegjja ne shoqeri
 • Stampa:EnGjykimet e drejta: moral i çilter apo egoizem i fshehur? Artikull psikologjik per drejtesine kerkohet regjistrim
 • Stampa:EnEnciklopedia filozofike e Stanfordit mbi perkufizimin e moralit.
                                     
 • Skeda: Politika, morali dhe shteti.JPG Politika, morali dhe shteti Autori: Rexhep Meidani. Botuesi: Toena. Faqet e librit 296. Kjo është një vepër për çështjet
 • Morali në Islam është një ndër elementet kryesore të cilat çojnë drejt formimit të myslimanit të vërtetë, të edukuar dhe të vetëdijesuar në baza islame
 • kryesore të Perëndimit janë: pjekuria urtësia drejtësia fuqia guximi maturia morali Nderi Burrëria Morali Etika Mirësia sinqeriteti mirekuptimi dashamirsia
 • në pah virtytet njerëzore të cilat na diferencojnë nga qëniet animale si morali dituria, etja për të zbuluar më shumë për botën tonë, ambicia, dashuria, mirënjohja
 • familje, në fis, në komb dhe në shoqëri në tërësi. Në shoqëritë ku ndiqet morali islam, kishat, xhamitë dhe sinagogat, bashkëjetojnë paqësisht. Kjo pamje
 • vlerash në lidhje me mënyrën e të vepruarit njerëzor, është etika, ose morali E mira nuk arrihet në zbrazëti, por në shoqërinë e njerëzve, që kujdesen
 • edukatën dhe arsimin shpeshherë identifikohet me edukatën në përgjithësi. Morali lat. Mos, moralis - ves, doke, zakone është një fenomen që ka ekzistuar
 • biblike Zan. 3 u shkaktua nga rënia në mëkat e njeriut. E keqja Feja Morali Virtyti Stampa: EnKrijimi dhe rënia në mëkat e njeriut Stampa: EnÇfarë është
 • Rexhep Meidani. Botuesi: Toena. Faqet e librit 488. Nëse libri Politika, morali shteti do të konsiderohet pjesa e parë e kujtimeve të autorit, atëherë
 • komb Të vërtetat dhe të fshehtat e entropisë Mbi hapësirë - kohën Politika, morali dhe shteti Lista e Presidentëve të Shqipërisë Shqipëria Rexhep Meidani
 • Deri në vitin 1982 ai interpretoi mbi 70 role, ku veçohen Zbisheku tek Morali i znj. Dulska Vurni tek Intrigë dhe dashuri Adhamudhi tek Pas vdekjes