Back

ⓘ Israilitë dhe Filistinë. Noli e shkroi dramen ne Athine, ne vitin 1902 kur ishte vetem 20 vjeç, dhe e botoi ne vitin 1907 ne Boston. Ne pasthenien e drames e qu ..
                                     

ⓘ Israilitë dhe Filistinë

Noli e shkroi dramen ne Athine, ne vitin 1902 kur ishte vetem 20 vjeç, dhe e botoi ne vitin 1907 ne Boston. Ne pasthenien e drames e quan "foshnje-drame"

                                     

1. Permbajtja

Drama e merr temem nga Bibla. Samsoni izrelit shkon ne vendin e filistineve me mision per tu predikuar fene. Atje filistinja Dalila ngarkohet me detyren ta zbuloje sekretin e fuqise se madhe te Samsonit. Ky i fundit i dorezohet bukurise se Daliles dhe ia tregon te fshehten e tij: fuqine e kishte te floket. Filistinet e dehin, pastaj e qethin, e verbojne dhe e tallin.

Tema e drames eshte çeshtja nese kulturat e ndryshme mund te jetojne ne kontakt me njera tjeteren duke ruajtur veçantite e veta apo njera prej tyre do te asimilohet.

                                     
  • Albumi 2 Poezitë e para dhe parafrazat e fundit Prozë poetike Israilitë dhe filistinë si dhe Rubairat Zgjedhur dhe përgatitur nga Prof. Nasho