Back

ⓘ Wikipedia:Projekti FjaloriMuzikëR. Reformoper Raasi - term - i kushtohet Chr. W. Gluck -it dhe krijuesve te me voneshem te operave ne Paris dhe ne Vjene. Ky ter ..
                                     

ⓘ Wikipedia:Projekti Fjalori/Muzikë/R

 • Reformoper
 • Raasi - term
 • - i kushtohet Chr. W. Gluck -it dhe krijuesve te me voneshem te operave ne Paris dhe ne Vjene. Ky terme qendrone per nje koncentrim te rrepte ne dramatiken e berthames se ngjarjes se shtjellluar dhe premjen e Secco te mbeshtetur vetem me akorde dhe te Rezitativ -it ne te mire te Accompagnaos ;. Ne fjalen hyrse tek Alceste, Gluck -i paraqet bindjet e tij per nevojen e thjeshtis per lidhjen nermjet veti, te vertetes dhe te natyralitetit.
 • Raci - pjese e lahutes
 • Rapsodi - lloj kendimi
 • Rap - lloj kendimi
 • Register
 • - tek Orgel -a nje grup i fishkelluesve, me ze karakteristik te njesuar; te zeri i njeriut flitet per Register -in e gjoksit dhe te kokes zeri i gjoksit gjegjesisht Falsett -i.
 • Reihentechnik
 • -gjermanisht term nga teknika e muzikes dymbldhjete zeshe Dodekaphonie, tenike e cila cakton themelin e kompozimit te seciles pjese te 12-zerave 11-intervalle nga udheheqja e zerit chromatik ;
 • Requiem
 • - mesha per te vdekurnga lat.: requiem aeternam: paqa e perhershme.
 • - gjermanisht oper, e cila eshte nxehur ne menyre dramatike per shperimin e figures kyesore e cila figure se pari duket se gjendet ne nje gjendje te pashprese p.sh.: L. van. Beethoven, "Fidelio".
 • Rettungsoper
 • - gjermanisht e folme duke kenduar ne opere qe rrjedhe nga stili i percjelesit te solo kendimit rreth 1600 Monodie -ve; percillet si Secco i teren/i thate Rezitativ zakonisht prej Cembalo -s ndersa percillet si Accompagnato ose Recitativo obbligato prej orkestres.
 • Rezitativ
 • - gjermanisht oper, sipas kuptimit ne shekullin XIX-te - Sujet "romantike"; si romantike vlene materiali =permbajtja historike nga mesjeta apo materiali=permbajtja nga perrallat teksti i te cilave vije nga romanet historike W. Scott, V. Hugo, dramat W. Shakespear, F. Schiller. Mirepo edhe librat popullor dhe ata te perrallave p.sh A. Apels dhe F. Launs "Gespensterbuch" mund te sherbejne si material=permbajtje i teksteve.
 • Romantische Oper
 • Romanze
 • - sipas J. J. Rousseau -t Dictionnaire de musique, 1767, strofe e nje vjershe, e thjeshte dhe prekese, pak me name te moçem qe jepe vullnet; ne shekullin XIX, Romanze u be pjese e ngurte e Opéra comique -se;
 • - pjese vokale ose instrumetale, e cila kthehet dhe tema kryesore Refrain -i te ciles pak apo fare nuk varione pas mes-lojes ne France thirret couplet; Skema themelore e Rondos eshte nje lloj forme zinxhiri sipas shembullit a-b-a-c-a-d e keshtu me radhe; ne operen italiane te shekullit XVIII me Rondo rondó tregohej edhe nje forme dy pjeseshe Arie qe perbehej nga nje pjese e shpejte dhe nje e ngadalshme.
 • Rondo
 • Rilja - term
 • Rokaçja - instrument shiko Rraketakja
 • Rok n Role - lloj kendimi
 • Rok - lloj kendimi
                                     
 • Phonograph Records - apo shkurt A.P. R është shoqëria e parë diskografike shqiptare jashtë vendit e që ka regjistruar muzikë popullore shqiptare. Alla Allashqiptarçe
 • Phonograph Records - apo shkurt A.P. R është shoqëria e parë diskografike shqiptare jashtë vendit e që ka regjistruar muzikë popullore shqiptare. Alla Allashqiptarçe
 • është F.Liszt. Singspiel gjermanisht - komedi popullore si dhe vepër me muzikë e farefisnuar ngusht me një përrallë të luajtur. Dallimi veçues nga opera
 • rrugica dhe i jepte emrin vetive të veçanta traditës franceze në komedit me muzikë dhe teatrot muzikor Comédie en vaudeilles ose vetëm Vaudevilles Ishin
 • por edhe tek W.A. Mozart - i Don Giovanni Dramma per musica - dramë me muzikë edhe si Dramma in musica në italishten e folur në shekullin XVII dhe XVIII
 • Demetrea, hyjnesha e korrjes, shkrihej shpesh me të. Mjekësi Gjaku Gjuha Muzikë Gjamatari - intepretues i një lloj këndimi Gjemenxhe - instrument Gjëmimi
 • Stacioni Ndërkombëtarë Hapësinorë SNH është projekti më i madh dhe më i ndërlikuar shkencorë në histori. Projekti është i udhëhequr nga SHBA me 16 shtete
 • Ulisi, emër me të cilin romakë e quanin Odiseun. Mjekësi Uji i pijshem Muzikë Udi - instrument Ujku - instrument Ura - pjesë instrumenti Ushtima - dukuri
 • çrregullime të rënda në organizëm. Shoqëria Stomatologjike Shqiptare Muzikë Shahiri - emërtim Shapka - instrument shiko Hinka Shapshipja - nstrument
 • bazë të një standardi ose kritereve të caktuara të një individi, të një projekti a institucioni të veçantë. vlerësimi formues formative evaluation: mbikëqyr
 • j k l m n o p q r s t pr - tech Interneti allashqiptarçe Kuvendi i Shqipërisë - në internet, prill 2007 a b c d e f Nga Fjalori në Buxheti i Kosovës