Back

ⓘ Sedativët. Zvogelojne ngacmueshmerine e kores se trurit te madh. I semuri qetesohet dhe keshtu krijohet situata e volitshme per gjume. Keto substanca edhe me do ..
                                     

ⓘ Sedativët

Zvogelojne ngacmueshmerine e kores se trurit te madh. I semuri qetesohet dhe keshtu krijohet situata e volitshme per gjume. Keto substanca edhe me doza shume te medha nuk shkaktojne gjume ne menyre te drejtperdrejte.Me doza ekcesive mund te shkaktojne humbjen e vetedijes dhe deri ne gjendje komatoze.Varesisht nga doza keto barna shkaktojne qe te gjitha shkallet e depresionit te SNQ.

Sedacion⇌Gjumi⇌anestezia e pergjithshme ⇌koma→vdekja

                                     

1. Llojet dhe vetite e tyre

Bromuret

Sedative te vjeter klasike jane: bromuret,valeriana dhe lupulina. Bromuret, jane kripera higroskopike,kristalore,te tretshme ne uje. Rendom mbeten ne lengun ekstraqelizor. Eliminohen me urine ngadale dhe kane veti te grumbullohen.Bromuret ushtorjne veprimin e tyre sedativ shume ngadale.Ky veprim fillon pasdisa ditesh te marrjes se panderprere.Helmimi kronik me bromure quhet bromizem dhe karakterizohet me çrregullime mentale,ndryshime ne lekure dhe ne mukoza. Bromizmi sherohet me klorure dhe me diuretike nga grupi i saluretikeve.

Valeriana

Perdoret rralle ne forme te Tinctura Valerianae, ekstrakt alkooliko-ujor i rrenjes se bimes Valeriana officinalis

Lupulina

Grandulae Lupuli bime permban suubstanca sedative.Shpesh kombinohen me valerianen dhe barbituratet.Nje preparati tille i kombinuar ndodhet ne qarkullim me emrin Sevalumal.

                                     

2. Perkeqesimi i simptomave psikiatrike

Perdorimi afatgjate i benzodiazepineve mund te kete nje efekt te ngjashem ne tru si alkooli dhe gjithashtu implikohen ne depresion, ankth, çrregullim posttraumatik PTSD, mani, psikoze, çrregullime gjumi, mosfunksionim seksual, delirium dhe çrregullime neurokognitive perfshire demencen e vazhdueshme qe shkakton benzodiazepine, e cila vazhdon edhe pas nderprerjes se barnave). Ashtu si me alkoolin, efektet e benzodiazepines ne neurokimine, siç jane nivelet e uleta te serotonines dhe norepinefrines, besohet te jene pergjegjes per efektet e tyre ne disponimin dhe ankthin. Perveç kesaj, benzodiazepinat mund te shkaktojne ose te perkeqesojne ne menyre indirekte simptoma te tjera psikiatrike nga perkeqesimi i gjumit p.sh. çrregullimi i gjumit te shkaktuar nga benzodiazepine. Ashtu si alkooli, benzodiazepinat zakonisht perdoren per te trajtuar pagjumesine ne nje afat te shkurter te pershkruara dhe te vete-mjekuara, por perkeqesojne gjumin ne nje afat te gjate. Nderkohe qe benzodiazepinat mund ti bejne njerezit te flejne, por derisa ne gjume, drogat pengojne arkitekturen e gjumit: uljen e kohes se gjumit, vonimin e kohes per te fjetur REM dhe uljen e gjumit te thelle te ngadalshem pjesa me e madhe e gjumit per energjine dhe humor.