Back

ⓘ Lumi Banja. Dege e majte e lumit Mirushe ishte lumi Banja, i cili buron rreze Gllames dhe me ujin termal te vaket te paster, kalonte neper shume oborre e shtepi ..
                                     

ⓘ Lumi Banja

Dege e majte e lumit Mirushe ishte lumi Banja, i cili buron rreze Gllames dhe me ujin termal te vaket te paster, kalonte neper shume oborre e shtepi te lagjeve te para te qytetit. Me ujin ketij lumi, per nje kohe edhe pas Luftes se Dyte Boterore,pos qe ujiteshin kopshtet e shtepive, banoret e perdornin ate edhe per pastrimin e rrobave. Edhe udhepershkruesit e kohes bejne fjale per te dhe thone, se ne perendim te Gjilanit, rreze Gllames ndodhet nje burim me nje liqe te vogel, me ujin e ngrohte sherues termal, nga i cili formohet lumi i quajtur Banja, uji i tij rrjedh neper qytet ashtu si edhe lumi Mirusha. Sipas tyre, lumi Banja nuk kishte shtratin e vet por pjesa me e madhe shkonte ne nje pjese te qytetit nga shtepia ne shtepi dhe me vija. Me te dale nga qyteti, aty ku tani ndodhet tregu i gjelber, nje pjese e ketij lumi kthehej me vije per ujitjen e kopshteve te qytetit, kurse pjesa tjeter derdhej ne lumin Mirushe dhe prej aty, me ane te jazit, shkonte ne te djathte per ujitjen e kopshteve, per thertoren e qytetit dhe Mullirin e Arapit, per tu kthyer prape ne lumin Mirushe. Me 1951, afer burimit te Banjes u ndertua pishina, vend rekreativ per larje dhe rrezitje te qytetareve te Gjilanit. Po aty, pas nje kohe eshte ndertuar nje pishine me dimensione me te medha, e cila ishte ne shfrytezim deri afer viteve 60 te shekullit te kaluar. Mirepo, me bartjen e ujit te "Banjes" ne Kodren e Deshmoreve, pishina mbyllet, kurse ne hapsiren e saj tani ndodhen objektet e KRUK-"Hidromoraves".

                                     
  • ose Banja e Pejës Banja e Istogut është një vendbanim në komunën e Burimit, Kosovë. Pas vitit 1999 fshati është i njohur edhe me emrin Bajë. Banja e Pejës
  • Gjithashtu, Banja Llukë është qendra tradicionalë e Krahinës e Bosnjës. Lumi i Vërbasit rrjedh në qyteti me Vërbanjën, Suturlijan dhe Crkvenën. Në Banja Llukë
  • Lumenjtë Mirusha dhe Banja bashkohen me lumin e Stanishorit, afër Malishevës, rreth 6 km. Larg Gjilanit, ku edhe marrin emrin e përbashkët Lumi i Malishevës
  • me burime termale, kështu që disa banja ndodhen pranë lumit: Stara Banja Ravna Banja dhe më e njohura prej tyre Banja e Sijarinës. Në fshatin Maqedonce
  • Lumi Mirusha, në Gjilan nuk kishte lum të madh, por kishte tre lumenj të vegjël, dy prej tyre, Mirusha dhe Banja kurse i treti, diçka më i madh, ishte
  • Manastir ose Св. Јован Бигорски Sveti Jovan Bigroski pastaj banja termale dhe shëruese Banja e Kosovratës, me ujë nxehtë prej 49 C, dhe me përbërje të
  • cila në Banja Llukë, ne Vrbas derdhet. Qytete më të mëdha në Vrbas janë të Vakufi i Epërm, Vakuf - Uskoplje, Bugojno, Vakufi i poshtëm Jajce dhe Banja Luka
  • Pcinja gjinden në Maqedoninë e Veriut: Lumi Bistrica, Lumi Petroshnica, Lumi Kriva Reka, majtas dhe Lumi Kumanovska Reka  Djathtas Pcinje perbehet
  • fshati Veriq 10 km gjatësi dhe gjerësi maksimale prej 1, 5 km ku ne mes e ndan lumi Shushica. Një vendbanim qe daton diku rreth 300 vjet bazuar nga historiku