Back

ⓘ Këshilli i Naltë i Regjencës. Keshilli i Nalte i Regjences ishte nje organ kolegjial qe ka kryer detyren e kreut te shetit ne dy periudha te Shqiperise: Keshill ..
                                     

ⓘ Këshilli i Naltë i Regjencës

Keshilli i Nalte i Regjences ishte nje organ kolegjial qe ka kryer detyren e kreut te shetit ne dy periudha te Shqiperise:

  • Keshilli i Nalte i Regjences i Principates se Shqiperise nga 30 janari 1920 deri me 31 janar 1925
  • Keshilli i Nalte i Regjences i Mbreterise se Shqiperise nga 26 tetori 1943 deri me 25 tetor 1944

Ne periudhen e pare, Keshilli i Nalte vepronte ne emer te Princit Vid, i cili leshoi Shqiperine me 3 shtator 1914, dhe zyrtarisht ishte kreu i shtetit shqiptar deri me 31 Janar 1925, kur Ahmet Zogu e shpalli Shqiperine republike.

Ne periudhen e dyte, Keshilli i Nalte ushtronte detyren e kreut te shtetit dhe te qeverise kur pas kapitullimit te Italise ne Shqiperi u rishpall pavaresia dhe u rinjoh kushtetuta e vitit 1928.

                                     
  • vendosjen e një Mbreti tjetër, të krijohej një organ regjence, i quajtur Këshilli i Naltë i Regjencës që përbëhej nga 4 anëtarë, nga një për secilin komunitet
  • propozua nga Rexhep bej Mitrovica që të bëhej kryeministër, po Këshilli i Naltë i Regjencës nuk e miratoi. Më 15 maj 1924 fletorja Dielli e radhit ndër
  • vendosjen e një Mbreti tjetër, të krijohej një organ regjence, i quajtur Këshilli i Naltë i Regjencës që përbëhej nga 4 anëtarë, nga një për secilin komunitet