Back

ⓘ Fshati apo Katundi sipas fjalorit shpjegues te gjuhes se sotme shqipe, eshte nje qender e vogel banimi, ku njerezit merren kryesisht me bujqesi dhe me blegtori ..
                                               

Fshati "Buqe"

Fshati Buqe besohet te jete fshati me ri ne Krahinen e Opojes fillimisht nje ose dy familje te vendosura ne trojet e Stampa:Fshatit Pllave kah mesi dhe fundi i shekullit 16, 1550-1570, ben pjese ne anen perendimore te kesaj krahine dhe kufizohet me fshatin Pllave, Krahinen e Gores Stampa:Republiken e Shqiprise dhe fshatin Brezne. Eshte fshat malor, e ka te zhvilluar blegtorine dhe pjeserisht bujqesine, eshte fshat qe ofron zhvillimin e turizmit malor. Nga maja me e larte e fshatit Buçe mund te shihen te gjitha fshatrat e Krahines se Opojes si dhe e gjithe Komuna e Prizrenit dhe Komuna e Ku ...

                                               

Shoqja nga fshati

"Shoqja nga fshati" eshte nje film shqiptar i prodhuar ne Shqiperi ne vitin 1980. Regjia: Piro Milkani, Skenari: Ruzhdi Pulaha, Producent: Shqiperia e re, Muzika: Agim Krajka. Kinokomedi qe pason" Zonja nga qyteti” 1976. Ollga pergatitet te shkoje ne konferencen e gruas aktiviste ku do te flase per eksperiencen e saj ne lidhje me luften kunder koncepteve konservative. Ne fillim asaj nuk i pelqente fshati por mentaliteti ose me sakte mania qe kishte per te u fashit ne momentin kur filloi te njihej me ato banore aq te mrekullueshem te fshatit Marene te Pogradecit. Agushi postieri i ri, nuk e ...

                                               

Fshati (Klos)

                                               

Ozdrimi

Fshati Ozdrim gjendet ne km e 10 ne rrugen Peje-Mitrovice eshte vend i rrafshet. Pergjate fshatit kalon lumi Drin i cili buron nga Bjeshka e Radacit i njohur me emrin Burimi i Drinit.

                                               

Guska

Guske eshte nje vendbanim ne komunen e Gjakoves, Kosove. Pas vitit 1999 fshati eshte i njohur edhe me emrin Gushaj. Fshati ndodhet ne zonen e brezit kufitar me Republiken e Shqiperise ne perendim te qytetit te Gjakoves.

                                               

Tankosiqi

Dardania eshte nje vendbanim ne komunen e Ferizajt, Kosove. Ky fshat numeron mbi 200 biznese per arsye te pozites gjeografike pasi gjindet afer ferizajit,vitise dhe Gjilanit.

Fshati
                                     

ⓘ Fshati

Fshati apo Katundi sipas fjalorit shpjegues te gjuhes se sotme shqipe, eshte nje qender e vogel banimi, ku njerezit merren kryesisht me bujqesi dhe me blegtori ose qender e vogel ku banojne perkohesisht grupe njerezish qe kryejne nje veprimtari te caktuar. Teresia e banoreve te kesaj qendre njihen si fshatare.

Fjala fshat perdoret si emertim per bashkesite lokale qe ndodhen ne periferi, apo me larg qendres urbane te nje qyteti. Ne te kaluaren, me fillimin e komuniteteve te para njerezore, ka filluar edhe krijimi i fshatrave te cilat ne dallim nga format e tjera te vendbanimeve, ishin me te zhvilluara ne shume drejtime, si ato te ndertimit dhe te organizimit te jetes.

Me kalimin e kohes dhe me organizimin dhe futjen e jetes urbane ne qendrat e fshatit jane krijuar qytetet. Ne fakt, procesi i krijimit te qyteteve nga fshatrat eshte proces natyror dhe per kete arsye edhe shpesh ne literature nuk hasen data te themelimit te qyteteve, perpos atyre qyteteve qe ne nje fare menyre jane themeluar me nje qellim te caktuar.

Ne ditet e sotme termi fshat perdoret per te emertuar bashkesite lokale, me te largeta nga qendra urbane e qytetit, njesi administrative tek te cilat bejne pjese.