Back

ⓘ Buka eshte ushqimi qe prodhohet nga pjekja e brumit te pergatitur me baze miellin dhe ujin; kripa dhe maja tani perdoren gjeresisht, por edhe perberes te tjere ..
                                               

Baguette

Baguette eshte nje buke e gjate franceze, qe zakonisht behet nga brumi. Dallohet nga gjatesia dhe kores se fresket. Traditat franceze thone se buka mund te permbaje vetem kater gjera: miell, uje, maja dhe kripe. Çdo gje qe permban me shume se ato gjera nuk duhet te quhet buke. Nje baguette eshte rreth 5-6 cm e gjere, 3-4 cm i larte, dhe i gjate rreth 65 cm. Nje baguete e tille zakonisht peshon rreth 250 gram. Jashte Frances, baguettes behen edhe me brumera te tjere. Per shembull shume furra buke te Amerikes se Veriut bejne bguette te grurit, me shume kokrra dhe te thartuar. Per me teper, e ...

                                               

Dieta Keto

Dieta ketogjene eshte nje diete ne te cilen shumica e kalorive vijne nga yndyra. Vetem nje numer i vogel i kalorive vijne nga karbohidratet. Dieta e detyron trupin te djege me shume yndyra sesa karbohidrate per energji. Por nese nuk hani karbohidrate mjaftueshem,trupi juaj ka nje sistem rezerve te djegies se yndyres.Melcia mund te perdore yndyren e ruajtur dhe yndyren qe hani per energji. Yndyra e ruajtuar ndahet ne dy pjese,acidet yndyrore dhe trupat ketone. Trupat e ketonit fuqizojne trurin ne vend te glukozes.Kjo gjendje per te pasur shume trupa ketone ne gjakun tuaj quhet" Ketosis” Die ...

Buka
                                     

ⓘ Buka

Buka eshte ushqimi qe prodhohet nga pjekja e brumit te pergatitur me baze miellin dhe ujin; kripa dhe maja tani perdoren gjeresisht, por edhe perberes te tjere si erezat, sheqeri, frutat, perimet, ulliri, arrat apo farerat te cilat shpesh perdoren per zbukurim dhe shijezim. Ka nje larmi llojesh bukesh dhe parapelqesat ndryshojne shpesh nga njeri vend ne tjetrin.

                                     

1. Historia

Buka eshte nje nga ushqimet me te vjeter te pergatitur. Deshmi nga 30.000 vjet me pare ne Evrope kane zbuluar mbetje niseshte mbi shkembinj te perdorura per bimet.