Back

ⓘ Brigada e Tretë Sulmuese e Sanxhakut. Brigada e trete Sulmuese e Sanxhakut u formua me 5 qershor 1942 nga luftetaret e Aradhave Partizane te Plevles dhe Bjellop ..
Brigada e Tretë Sulmuese e Sanxhakut
                                     

ⓘ Brigada e Tretë Sulmuese e Sanxhakut

Brigada e trete Sulmuese e Sanxhakut u formua me 5 qershor 1942 nga luftetaret e Aradhave Partizane te Plevles dhe Bjellopoljes, Batalionit te Zllatarit si dhe Çetes Mileshevka. Ne diten e formimit te saj, ajo kishte pese batalione, prej rreth 958 luftetaresh.

Ne radhet e kesaj brigade luftuan rreth 10.000 njerez, pergjate nje rruge prej 20.000 kilometrash. Brigada i dha 20 heronj te njohur.

Me rastin e pesembedhjete vjetorit te Betejes se Sutjeskes, ne qershor te vitit 1958, ajo u nderua me Urdherin e Heroit te Popullit.

                                     
  • emërtimin Brigada e Sanxhakut Që të tri brigadat mbajtën edhe emërtimin sulmuese prej të cilave vetëm Brigada e Tretë Sulmuese e Sanxhakut u shpall
  • çlirimin e Shqipërisë e më pas u bë shpresa e nacionalisteve. Në këto rrethana një prej njësive të ushtrisë nacional - çlirimtare, brigada e XVIII sulmuese u angazhua