Back

ⓘ Grupi Komunist i Korçës. Grupi komunist i Korçes ose Grupi i Korçes eshte njeri prej grupeve komuniste qe u formuan dhe vepruan ne Shqiperi ne mes dy lufterave ..
                                     

ⓘ Grupi Komunist i Korçës

Grupi komunist i Korçes ose Grupi i Korçes eshte njeri prej grupeve komuniste qe u formuan dhe vepruan ne Shqiperi ne mes dy lufterave boterore e deri ne themelimin e Partise Komuniste te Shqiperise.

                                     

1. Themelimi

Pas celulave sporadike te krijuara nga Anastas Plasari ne Korçe me 1927, ne qershor te 1929 u mbajt nje mbledhje ne fushen mes fshatrave Ravonik e Qatrom me pjesemarrjen e komunisteve Mihal Lako, Vaso Kajno, Sotir Vullkani, Koço Jakova, Niko Xoxi, Sotir Polena dhe Teni Ikonomi, ku u be objekt diskutimi formimi i komitetit drejtues Ne te u zgjodhen Mihal Lako, Vaso Kajno, Sotir Vullkani, Koço Jakova, Niko Xoxi. Gjithashtu u percaktua puna e komitetit.

Paralelisht me keta komuniste, ne Korçe ekzistonte edhe nje grup tjeter, qe ishin klase intelektuale me frymezim komunist nga Greqia dhe perbehej nga Dhimiter Fallo, Vangjel Treska, Manol Taçi, Nonda Bulka, Foto Bala, Sotir Gurra dhe Vasil Balli.

Ne vitin 1929 nga bashkimi i grupit te zanatçinjve te Mihal Lakos me grupin intelektual te Dhimiter Fallos e Sotir Gurres u formua Grupi Komunist i Korçes.

                                     
 • Grupi komunist i të Rinjve ndryshe Grupi i të Rinjve ishte një fraksion i Grupit komunist të Korçës me veprimtari të shtrirë në vitet 1940 - 1941. Grupi
 • Grupi komunist i Shkodrës ose Grupi i Shkodrës ka qenë një organizim parapartiak komunist që u formua dhe veproi nga koha e mes luftërave botërore dhe
 • Grupi Komunist i Tiranës ose Grupi Komunist i Hasan Reçit ka qenë një organizim parapartiak komunist i formuar në Tiranë nga arsimtari Hasan Reçi. Me dërgimin
 • vitet 30. Koçi Bako mori pjesë në të gjithë aktivitet që zhvilloi grupi komunist i Korçës si kundër pushtetit të mbretit Zog, po ashtu edhe kundër pushtuesve
 • themelues dhe kryetar i parë i grupit komunist të Korçës dhe pjesëtar i mbledhjes themeluese të Partisë Komuniste Shqiptare, anëtar i Byrosë Politike dhe
 • nëpërmjet Qarkorit të Korçës sa mori vesh këtë, dërgoi menjëherë përfaqësuesin e saj në këtë çetë, anëtarin e Grupit Komunist të Korçës Gjin Markun për ta
 • të njohur në historiografinë shqiptare si: Grupi i Shkodrës, Grupi i Korçës Grupi i të Rinjve dhe Grupi Zjarri Mospërputhjet mes tyre ishin të mëdha
 • Gjirokastra më 9 prill dhe pothuajse i gjithë vendi ishte pushtuar nga data 10 prill. Në kohën e pushtimit italian, grupi komunist i Shkodrës përfshinte Qemal Stafën
 • bashkëthemelues i Grupit Komunist të Shkodrës, pjesëtar në takimin e themelimit të partisë, anëtar i Komitetit Qëndror dhe sekretar politik i të rinjve. Gjithashtu
 • pas u përjashtua si i padisiplinuar. Në mesin e vitit 1939 u pranua në radhët e Grupit Komunist të Korçës kësisoj ishte edhe anëtar i PKSH - së qysh në themelim
 • të partisë komuniste në Shqipëri, duke ndihmuar të formohet Grupin Komunist të Korçës Me 1933 ndodhej në Gjermani ku sheh Zjarrin e Reichstagut dhe largohet
 • e kreu në qytetin e lindjes. Ka vazhduar studimet në Liceun Francez të Korçës dhe në shkollën normale të Elbasanit. Në vitet 1949 1954 kryen studimet