Back

ⓘ Gjeografia e Nigerisë. Gjeografia e Nigerise Nigeria ndodhet ne Afriken perendimore me dalje ne gjirin e Guinese Oqeani Atlantik, ne mes te Beninit dhe Kameruni ..
Gjeografia e Nigerisë
                                     

ⓘ Gjeografia e Nigerisë

Gjeografia e Nigerise

Nigeria ndodhet ne Afriken perendimore me dalje ne gjirin e Guinese Oqeani Atlantik, ne mes te Beninit dhe Kamerunit.

Siperfaqja e pergjithshme e Nigerise eshte 923.768 km 2 65 here e diçka ma e madhe se Malcia prej se ciles 13.000 km 2 jane uje. Nigeria shtrihet rreth koordinatave gjeografike 10 00 V, 8 00 P.

Nigeria ka nje vije bregdetare 853 km te gjate dhe vije kufitare 4.047 km qe e ndane ate nga: Benini 773 km, Kameruni 1.690 km, Çadi 87 km dhe Nigeri 1.497 km

Klima ne Nigeri eshte e ndryshueshme. Ne pjesen jugore ekuatoriale ne ate qendrore topike dhe klime shkretetire ne veri.

Relievi i Nigerise eshte terren i rrafshet qe vije duke u shenduar ne malore ne pjesen qendrore ndersa ne jug shkembor ne veri ka disa rrafshnalta. Pika me e ulte e relievit 0m eshte pergjate oqeanit Atlantik dhe ajo me e larta ne lartesi mbidetare prej 2.419 metrave ne malin "Çapal Vadi" ang.:Chappal Waddi, ne jug-lindje te kryeqytetit, ne kufi me Kamerunin.

Si pasurit natyrore te Nigerise sipas CIA-Factboock llogariten te jene: Gazi natyrore, Vajguri, Kallai Sn, Kolumbite, Hekuri Fe, Qymyrguri, Guri gelqerore, Plumbi Pb, Zinku Zn dhe Toka e punueshme. Si toke e punueshme llogaritet te jete diku 31.29% e siperfaqes se vendit.

Ky artikull ne lidhje me gjeografine e Afrikes eshte i cunguar. Ndihmoni edhe ju ne permiresimin e ketij artikulli!

                                     
  • Gjeografia e Beninit Benini ndodhet në Afrikën perëndimore në mes të Nigerisë e Togosë dhe ka dalje në Oqeanin Atlantik gjegjësisht në gjirin që e mbanë
  • veriore dhe në jug të vendit gjendet dalja në Oqeanin Atlantik. Kufirit i Nigerisë përshkohet nga kufiri me Nigerin në veri, në veri - lindje Çadin, në lindje
  • Mauritanisë Mauritiusit Moldavisë Monakos Mozambikut Namibisë Nigerit Nigerisë Norvegjisë Palausë Polonisë Portugalisë Qiprosë Ruandës Rumanisë Rusisë
  • e pasur të Nigerisë skenat argëtuese dhe vitalitetin e cila ofron qytetin Lagos. Gjeografia përfshijnë Pallati Oba - së, Muzeu Kombëtar, tempullin e Shqipëria