Back

ⓘ Gjeografia e Mauritanisë. Gjeografia e Mauritanise Mauritania ndodhet ne Afriken perendimore me dalje ne oqeanin Atlantik, ne mes te Senegalit dhe Sahares Peren ..
Gjeografia e Mauritanisë
                                     

ⓘ Gjeografia e Mauritanisë

Gjeografia e Mauritanise

Mauritania ndodhet ne Afriken perendimore me dalje ne oqeanin Atlantik, ne mes te Senegalit dhe Sahares Perendimore.

Siperfaqja e pergjithshme e Mauritanise eshte 1.030.700 km 2 73 here e diçka ma e madhe se Malcia prej se ciles 300 km 2 jane uje. Mauritania shtrihet rreth koordinatave gjeografike 20 00 V, 12 00 P.

Mauritania ka nje vije bregdetare 754 km te gjate dhe vije kufitare 5.074 km qe e ndane ate nga: Algjeria 463 km, Mali 2.237 km, Senegali 813 km dhe Sahara Perendimore

Klima ne Mauritani eshte klime shkretetire dhe gjithnje e nxehte, e thate me temperatura konstante.

Relievi i Mauritanise eshte kryesisht jo pjellore, terren i ulte i Sahares me disa shkembinje ne pjesen qendrore. Pika me e ulte e relievit -5m eshte ne luginen "Sebkhet Tenxhamça" ang.:Sebkhet Te-n-Dghamcha dhe ajo me e larta ne lartesi mbidetare prej 915 metrave ne majen "Kediet Ijill" ang.:Kediet Ijill, afer pjeses qendrore.

Si pasurit natyrore te Mauritanise sipas CIA-Factboock llogariten te jene: Hekuri Fe, Gipsi, Bakri Cu, Fosfate, Diamante, Ari Au, Nafta dhe Peshkimi. Si toke e punueshme llogaritet te jete diku 0.48% e siperfaqes se vendit.

                                     
  • Njësit administrative Artikulli kryesor : Gjeografia e Mauritanisë Sipërfaqja e përgjithshme e Mauritanisë është 1, 030, 700 km2 prej së cilës 300 km2 janë
  • Gjeografia e Senegalit Senegali ndodhet në Afrikën perëndimore me dalje në pjesën veriore të oqeanit Atlantik, në mes të Guinesë Bizare e Mauritanisë
  • Lituanisë Luksemburgut Madagaskës Malevisë Malisë Malit të Zi Maltës Marokut Mauritanisë Mauritiusit Moldavisë Monakos Mozambikut Namibisë Nigerit Nigerisë Norvegjisë