Back

ⓘ Fjalori, ne kuptimin filologjik, eshte inventari i teresishem i njesive leksiokore te nje gjuhe, i cili bashke me sistemin e rregullave per kombinimin e atyre n ..
                                               

Fjalori i Marko Boçarit

Fjalori i Marko Boçarit liber i Niko Stilos. Fjalori i nje gjuhe te sterlashte ne te cilin luftetari shqiptar nga Suli i Çamerise Marko Boçari tregon gjithe gjendjen e gjuhes se gjalle te folur ne fillim te shekullit te XIX. Marko Boçari e ka shkruar kete fjalor gjate viteve te tij te internimit ne Korfuz, ku dhe hartoi fjalorin dygjuhesh te greqishtes dhe te shqipes. Ne te shkruhet per disa lloje alfabetesh dhe si behet deshifrimi i tyre. Çfare permban libri? 1 - Marko Boçari dhe fjalori i tij 2 - Pak fjale per alfabetet arvanitase 3 - Germat toske ose epiroto-arvanitase 4 - Doreshkrimi i ...

                                               

Fjalori elektronik shpjegues

Fjalori elektronik shpjegues QEP apo Fesh eshte vegel informatike e programuar qe perdoruesve ju ofrohet si program ekzekutues, me anen te ciles behen shpjegime gjuhesore te fjaleve nga thesari i gjuhe shqipe. Fjalori elektronik shpjegues FESh eshte njera pjese e projektit te Qendres per Edukim dhe Perparim, Gjuha shqipe dhe kompjuteri. Vegla gjegjesisht produkti eshte i lire per perdorim nen kushte te caktuara.

                                               

Fjalori i parë i gjuhës shqipe

Fjalori latinisht-shqip” i Frang Bardhit eshte fjalori i pare i gjuhes shqipe, me te cilin ze fill leksikografia shqiptare. Ne kete fjalor per here te pare gjuha shqipe u ballafaqua me sukses me nje gjuhe te huaj si latinishtja, qe ishte gjuha me e perpunuar nderkombetare e asaj kohe. Fjalori perfshin rreth 4500 fjale latine, te cilave u pergjigjen rreth 2500 fjale te shqipes. Krahas fjaleve jepen edhe togfjalesha e shembuj qe tregojne perdorimin e tyre. Fjalori perfshin edhe lista te disa pjeseve te ligjerates, emra qytetesh e keshtjellash te Shqiperise dhe pershendetje ne gjuhen shqipe. ...

                                               

Fjalori onomastik i Epirit

                                               

Dictionarum latino-epiroticum

Dictionarum latino-epiroticum eshte fjalori i perpiluar nga Frang Bardhi, i botuar ne Rome me 1635, cilesohet si fjalori dhe vepra e pare e mirefillte gjuhesore e shqipes. Me 1932 albanologu Mario Roques e riprodhoi tekstualisht me fotokopje dhe e ribotoi ne Paris me 1932, duke i shtuar nje studim historik dhe biografik te tijin duke i dhene titullin Le dictionnaire albanais de 1635 ".

                                               

Fjalori i trashëguar i shqipes

Kjo faqe ben kthjellimin e titujve qe kane per baze Fjalori i trasheguar i shqipes. Nese nje lidhje e brendshme ju solli ketu, ju lutemi, ndryshojeni lidhjen ne fjale qe te ridrejtoje direkt te faqja e duhur. Ne kete fjalore jane te mbledhura fjalet shqipe si dhe jane te analizuara bazuar ne kuptimin dhe prejardhjen e tyre. Redaktoni ketu: . P. S. Historiku i punes suaj nuk do te humbet do te mbetet ketu, pjesa qe do te punohet metej kalon tek Wiktionary.

Fjalori
                                     

ⓘ Fjalori

Fjalori, ne kuptimin filologjik, eshte inventari i teresishem i njesive leksiokore te nje gjuhe, i cili bashke me sistemin e rregullave per kombinimin e atyre njesive – gramatiken, ben strukturen gjuhesore. Ky kuptim shpeshhere ngushtohet dhe bartet mbi nje grup ose individ, te cilet flasin nje gjuhe, ose mbi veprat e shkruara ne ate gjuhe, keshtu qe hasim te flitet per, p.sh. fjalorin e filozofise, ose per fjalorin e nje shkrimtari, kurse rastis te degjojme qe per dike te thuhet se ka fjalor te pasur, te begate.

Ne kuptimin leksikjografik, fjalori eshte nje publikim i cili sistematikisht zakonisht sipas rendit alfabetik regjistron nje pjese, te madhe apo te vogel, te pergjithshme apo te veçante, te fondit te pergjithshem te nje, apo te me shume gjuheve.

Ekzistojne disa lloje fjaloresh, te hartuar mbi disa baza: sipas numrit te gjuheve qe perfshijne – njegjuhesh, dygjuhesh etj.; sipas destinimit – shkollore, akademike etj.; sipas projeksionit kohor – etimologjike, historike dhe bashkekohore ; sipas fushave qe perfshijne – te pergjithshem dhe te specializuar ; sipas menyres se shpjegimit – gjuhesore dhe enciklopedike ; sipas fushave te gjuhes qe perpunojne – ortografike, akcentologjike etj.

Ne kuptimin enciklopedik, fjalori mund te jete sinonim i nocionit leksikon, perkatesisht i nje regjistri ne forme fjalori te shpjegimit te nocioneve te ndryshme te nje fushe, nje aspekti etj.

Projekti Wikimedia ka edhe teresine e veçante Wikimedia Projekti Fjalori Shqip.

                                     

1. Lista

Shenja * qendrone per shkurtime te titujve te fletes.

 • Lista e fjaleve
 • Fjalori i Baletit*
 • Fjalori i Internetit*
 • Fjalori i Piktures*
 • Fjalori i Informatikes*
 • Fjalori i Kopshtarise*
 • Fjalori i Arkeologjise*
 • Fjalori i Kimise*
 • Fjalori i kuzhines*
 • Fjalori juridik*
 • Fjalori i Inxhenjerise*
 • Fjalori i Fizikes*
 • Fjalori i Mitologjise*
 • Fjalori i Biznesit*
 • Fjalori i Mjeksise*
 • Fjalori i Ekonomise*
 • Fjalori i Komunikacionite*
 • Fjalori i Matematikes*
 • Fjalori i Muzikes*
 • Fjalori i Arsimit*
                                               

Fjalori leksiko-frazeologjik i Devollit

Fjalori leksiko-frazeologjik i Devollit liber me autor Ali Jashari dhe Gjovalin Shkurtaj, Olger Brame. Botuar ne Korce nga "Promo Print", ne vitin 2016. Faqe 620.