Back

ⓘ Qumështari ..
                                               

Ajka

Qumeshti zihet ne nje ene sa me te gjere. Lihet te ftohet 24 ore ne frigorifer pa e prekur qumeshtin asnjehere. Pastaj hiqet pjesa e siperme pra ajka dhe vendoset ne nje ene te pershtatshme dhe kryposet. Nese deshirojme qe ajka te ruhet me gjate atehere e gjithe ena duhet te mbushet me ajke kryposet i hapet nje vrime e vogel ne fund te enes ne menyre qe te kullohet lengu uji i tepert.

                                               

Djathi

== Prodhimi i djathit ==djathi ne industri punohet nga kazane te medha me qumesht brenda hidhen bara djathi qe qumshti te behet djathe e presin me thike te gjate dhe te madhe me kallba pastaj e hedhin ne kazanin tjeter ku ka kullojese qe djathi kullohet dhe pasi djathi te kullohet lengun e tij e bejne hierre djathin e presin ne forme te madhe dhe te rrumbullaket pastaj e pakteojne i vendosin stampen dhe i bejne gati per ti cuar ne pikat ku kane klientele hierren e fusin ne shishe te vogla edhe e shesin hierra e djathit perdoret per te futur djathin e blere jo djathin e bere vete djathi i b ...

                                               

Djathi i bardhë i deles

Qumeshti duhet te jete i vaket ne temperatur te dhomes, ne qumesht hidhet 1 luge gjelle maja dhe perzihet mire. Keshtu qendron 4 ose 5 ore ne ambient te ngrohet deri sa te dendet masa, pastaj hidhet ne mape te kullohet ne menyre qe ti ruhet lengu i kulluar ky lenge mund te behet gjize ose kumsht, pasi te kullohet mire se bashku me mape vihet mbi nje ene te rrafshet por ne pozite te pjerret dhe i vihet siper nje mjet dhe i rende per ti dhene formen, keshtu qendron edhe disa ore dhe pastaj vendoset ene dhe kriposet sipas deshires.

                                               

Djathi i Sharrit

Djathe i Sharrit eshte djath i forte i cili prodhohet ne rajonin e Maleve te Sharrit, ne vendet perreth qytezes se Sharrit, Gores, Opojes dhe Shterpces, ne Kosove. Djathi i Sharrit prodhohet nga perpunimi i qumeshti te deles dhe lopes dhe zakonisht i shtohet sallatave si dhe eshte e shoqeruese e domosdoshme e, piteve, sherbehet edhe me buke ose mund te hahet edhe i vetem. Prodhohet dhe gjendet ne treg ne çdo kohe te dites ose te vitit.

                                               

Gjalpi i kthjelluar

Gjalpi i kthjelluar eshte nje pergatitje qe perdoret per gatim dhe sherben si alternative ndaj gjalpit te zakonshem. Ky lloj gjalpi zakonisht perdoret per sotim ose skuqje ne tigan, si dhe per pergatitje ushqimesh te ndryshme qe do te kalojne ne furre. Avantazhet e tij jane nje pike me e larte djegieje, pra nje rezistence me e madhe ndaj temperaturave te larta, si dhe nje forme me e pershtatshme per te lyer ose per tu perhapur mbi produkte te ndryshme.

                                               

Gjiza

Gjiza eshte nje nen produkt i qumeshtit. Lloj bulmeti ne trajten e dromcave te buta e pak te ujshme, qe pergatitet nga qumeshti, kosi, dhalli ose hirra, duke i mpiksur e kulluar pasi zihen.