Back

ⓘ Delja Rudë. Delja Rude eshte nje race delesh, qe me se shumti eshte e perhapur ne Shqiperi, Kosove dhe Kroaci. Ne vitin 2009, Ruda konsiderohej si raca me e rre ..
Delja Rudë
                                     

ⓘ Delja Rudë

Delja Rude eshte nje race delesh, qe me se shumti eshte e perhapur ne Shqiperi, Kosove dhe Kroaci. Ne vitin 2009, Ruda konsiderohej si raca me e rrezikuar e deleve ne Republiken e Kroacise. Emri i saj, Ruda, mund te kete lidhje me rumanishten. Kjo race ne radhe te pare eshte e mbareshtuar per prodhimin e leshit.

                                     

1. Karakteristikat

Ruda mund te kete lesh te bardhe ose te verdhe me nje xhufke. Kjo race ka nje koke te bardhe dhe pika te bardha ne trup dhe ne koke. Ne xhidavi delet kane nje lartesi mesatare 55 cm 21.6 cm ndersa deshet 65 cm 25.6 inç. Delet e rritura kane nje peshe mesatare prej 38 kg 83.7 lbs ndersa deshet 48 kg 105.8 lbs. Ruda i eshte pershtatur edhe kushteve te mbareshtimit ne temperaturat e uleta dhe kullotave ne viset malore.

                                     
  • ashtu delja mbarështohet edhe në Kosovë. I vogli i deles quhet qingj. Dhentaria Delja Cigaja Delja e Kosovës Delja e Senicës Delja e Sharrit Delja Rudë Pramenka
  • mbështetur në motivet e këngëve popullore të mirënjohura, ndër të cilat Delja rudë Hajredini, Besa e një trimi dhe Shkoj e vi flutrim si zogu. Kur qe 18