Back

ⓘ Mustafai I ishte vellau i sulltan Ahmetit dhe i biri i sulltan MehmetitI dhe sulltaneshes Halime.Ai tete jeten e kaloi me friken se vellau i tij do ta ekzekuton ..
                                               

Mustafa I

Sulltan Mustafa I ndryshe i quajtur Mustafai i çmendur ose Mustafai i shenjte, ishte djali i Sulltan Mehmetit III dhe Sulltaneshes Halime she Sulltan i Perandorise Osmane. Babai i tij, Mehmeti III, kishte ekzekutuar kur u ngjit ne fron 19 vellezerit e tij per te ruajtur fronin, dhe princ Mustafai se bashku me vellezerit e tij princ Mahmuti dhe princ Ahmeti ishin deshmitar. Sulltan Mehmeti III vrau edhe djalin e tij te madh dhe vellain e Mustafait, princ Mahmutin dhe thuhej se donte te vriste edhe princ Ahmetin, por me pas ne 1603 u helmua nga nena e Ahmetit Sulltanesha Handan se bashku me ...

                                               

Ahmeti I

Ahmedi I lindi me 18 prill ne vitin 1590 dhe jetoi gjer me 22 nentor te vitit 1617, ishte i biri i Mehmedit te III-te dhe i Sultaneshes Handan. Sulltan i Perandorise Osmane ishte prej vitit 1603 gjer ne vitin 1617. Vdiq nga problemet e stomakut dhe ishte nje nga sulltanet qe vdiq ne moshe te re. Mbetet enigme nese vdiç natyralisht apo u helmua pak nga pak nga gjyshja e tij Sulltaneshe Safija. Bashkeshortja e tij ishte konkubina Kosem, gruaja me e fuqishme ne lindje dhe nene e 3 sulltaneve. Sulltani Ahmedi kishte grua dhe konkubinen Mahfiruze e cila dallohet per bukurine e saj. Shquhet gjit ...

                                               

Muri

Mur eshte fshat ne qarkun i Çamerise, Greqi. Perpara vitit 1927, fshati eshte njohur me emrin e vjeter ne formen greke Μούρη/Moúri.

                                               

Nën qiellin e Prishtinës

Nen qiellin e Prishtines liber me autor Duro Mustafai. Botuar nga "Toena", ne vitin 2008. Faqet e librit 207. Duro Mustafai e ka shkruar kete liber me nje pasion rinor, me nje nderim shembullor per ndjenjen njerezore, me fjali te shkatheta dhe me ligjerime te perveçme per çdo situate e karakter, me dhimbje per ndeshkimet e kohes dhe trishtim per çka njeriu prish vete. Ky eshte nje liber qe te frik dhe te iluminon. Jo gjithçka vjen prej "arsyes shteterore". Shumeçka vjen prej "arsyes patriarkale". Njerezit dhe ngjarjet jane ne kornize, por me pak kufij se ne kohen e tyre. Nen qiellin e Pris ...

                                               

Sokol Beqo

Sokol Mustafa Beqo ka lindur ne Nivice te Kurveleshit me 1947 ne nje familje me rrenje te hershme atdhetare. Gjyshi i tij, Dervishi, ka lene gjurme ne histori. Edhe babai i te ndjerit, Mustafai, ka qene nje nga trimat e Brigades VII Sulmuese. Vete Sokoli kudo qe punoi e kontribuoi deshmoi vetedije te larte atdhetare. Ndahet nga Jeta me 2 tetor 2007.

                                               

Morfati

Morfat eshte fshat ne qarkun i Çamerise, Greqi. Perpara vitit 1927, fshati eshte njohur me emrin e vjeter ne formen greke Μορφάτι/Morfáti.

                                     

ⓘ Mustafai i I

Mustafai I ishte vellau i sulltan Ahmetit dhe i biri i sulltan MehmetitI dhe sulltaneshes Halime.Ai tete jeten e kaloi me friken se vellau i tij do ta ekzekutonte.Gjyshja e tij sulltanesha Safije dhe nena e tij sulltanesha Halime deshen ta hipnin ate ne fron ne kohen kur sulltan Ahmeti nuk ishte ne pallat por pak minuta se ai te shpallej perandor arriti sulltan Ahmeti dhe nuk e lejoi nje gje te tille.

                                     
  • Sulltan Mustafa I 24 korrik 1591 - 20 janar 1639 ndryshe i quajtur Mustafai i çmendur ose Mustafai i shenjtë, ishte djali i Sulltan Mehmetit III dhe Sulltaneshës
  • Duro Mustafai Avdurahman Bashaj ka lindur në qytetin e Vlorës, më 21 shkurt 1933. Durua, mësimet e para i kreu në shkollën 7 vjeçare Naim Frashëri
  • i Popullit. Lindur më 29 tetor 1944 në fshatin Mali Rencit, pranë qytetit bregdetar të Shëngjinit. Kapiten i motobarkës së peshkimit Islam Mustafai
  • Ahmedi i I lindi me 18 prill në vitin 1590 dhe jetoi gjer me 22 nëntor të vitit 1617, ishte i biri i Mehmedit të III - të dhe i Sultaneshës Handan Handan
  • Treguan: 1 Jasin Mustafai 65 vjeç, nga Mazreku. 2 Hamit Mustafai 68 vjeç, nga Margëlliçi. 3.8.1977. Rrapaj. Fjalori Onomastik i Epirit. 1995. f.
  • qiellin e Prishtinës libër me autor Duro Mustafai Botuar nga Toena në vitin 2008. Faqet e librit 207. Duro Mustafai e ka shkruar këtë libër me një pasion
  • rrënjë të hershme atdhetare. Gjyshi i tij, Dervishi, ka lënë gjurmë në histori. Edhe babai i të ndjerit, Mustafai ka qënë një nga trimat e Brigadës VII
  • fshatra. Tregoi: Jasin Mustafai 68 vjeç, ka qenë tregëtar dhe pronar në Morfat, autodidakt, nga Mazreku i Margëlliçit, refugjat i vitit 1944, sot me banim
  • humbjesh, duke plaçkitur tokën dhe duke i shkaktuar terror popullsisë, duke shmangur betejat e hapura. Mustafai e ndau forcën e tij në dy dhe e dërgoi
  • Musai, Mustafai Qejvani, Taka, Voca, Xhaferi, Zerva Kristo Zerva, ardhur nga Lunxhëria etj. Fatos Mero Rrapaj 1995 Fjalori Onomastik i Epirit