Back

ⓘ Familje ..
                                               

Ati

Ate, i ati ose baba/i eshte prindi mashkull i femijes. Perveç lidhjeve prinderore te nje babai me femijet e tij, ai mund te kete marredhenie prinderore, ligjore dhe shoqerore ashtu si edhe disa te drejta dhe detyrime. Nje baba adoptues eshte nje mashkull i cili eshte bere prindi i femijes nepermjet procesit ligjor te adoptimit. Nje baba biologjik eshte kontribuesi gjenetik mashkullor ne krijimin e foshnjes, nepermjet marredhenies seksuale ose dhurimit te spermes. Babai biologjik mund te kete detyrime ligjore ndaj nje femije qe nuk eshte rritur prej tij, siç eshte detyrimi i mbeshtetjes fin ...

                                               

Bashkëshorte

Bashkeshorte ne nje marredhenie martesore quhet partneri i gjinise femerore ose gruaja. Termi perdoret edhe ndaj nje gruaje e cila eshte ndare nga partneri i saj dhe per nje grua te tille ky term pushon se aplikuari vetem kur martesa e saj ka mbaruar pas nje divorci te njohur ligjerisht ose pas vdekjes se bashkeshortit te saj. Me vdekjen e partnerit te saj, nje grua quhet e ve. Te drejtat dhe detyrimet e nje gruaje ne lidhje me partnerin e saj dhe statusi i saj ne komunitet dhe perpara ligjit ndryshojne varesisht prej kulturave e gjithasdhtu kane ndryshuar edhe me kalimin e kohes.

                                               

Bashkëshorti

Bashkeshorti ne nje marredhenie martesore quhet partneri i gjinise mashkullore ose burri. Te drejtat dhe detyrimet e burrit ndaj bashkeshortes se tij ashtu si edhe statusi i tij ne bashkesi dhe perpara ligjit, ndryshojne midis kulturave te ndryshme ashtu siq kane ndryshuar edhe me kalimin e kohes. Ne kulturat monogame, ne nje martese ka vetem dy pale pjesemarrese. Kjo zbatohet nga kodet ligjore te cilat nxjerrin jashte ligjit si bigamine ashtu edhe poligamine. Ne menyre te ngjashme, nuk eshte e lejuar polandria, martesa e nje partneri femer me shume se nje partner mashkull ne te njejten ko ...

                                               

Bija

Bija eshte nje pasardhese femer - nje vajze apo grua ne raport me prinderit e saj. Bija eshte edhe gjendja te qenit vajza e dikujt. Homologu mashkull eshte nje biri. Ne menyre analoge emri perdoret ne disa zona per te treguar marredheniet midis grupeve ose elementeve. Fjala vajze ka gjithashtu disa konotacione te tjera te bashkangjitura me te, njera prej tyre perdoret ne lidhje me pas ardhjen ose bashkeshortesine e femres. Mund te perdoret gjithashtu si nje term dashurie qe vjen nga nje plak.

                                               

Biri

Biri eshte nje pasardhes mashkull; nje djale apo burre ne raport me prinderit e tij. Homologu i tij i gjinise femerore eshte bija. Nga nje kendveshtrim biologjik, i biri perben nje te aferm te shkalles se pare.

                                               

Çelajt

Familja Çela dhe fisi Çela, prej gati tre shekujsh e gjysem njihet si autoktone ne Gusmar te Kurveleshit, banues te lagjes me te hershme Pargjin. Te paret e saj, jane marre kryesisht me blegtori, si burim jetese, dhe me bujqesi. Kane qene pjesetare aktive ne kryengritjet anti-osmane ne prag e gjate Tanzimatit, ne kohen e Lidhjes se Prizrenit ne mbrojtje te trojeve amtare nga Plava, Gucia e deri ne Preveze, ku kane dhene edhe jeten. Luftetare e ndonjeri edhe prijes ne çetat luftarake te fshatit ne luftrat per pavarsi, me greket, ne Luften e Pare Boterore, ne Luften e Vlores, ne Revolucionin ...