Back

ⓘ Wikipedia:Faqja kryesoreArtikulli i javës201724. Tipasa ishte nje koloni ne provincen romake Mauretania Caesariensis, qe sot quhet Tipaza, dhe ndodhet ne Algjer ..
                                     

ⓘ Wikipedia:Faqja kryesore/Artikulli i javës/2017/24

Tipasa ishte nje koloni ne provincen romake Mauretania Caesariensis, qe sot quhet Tipaza, dhe ndodhet ne Algjerine qendrore bregdetare. Qe nga viti 2002, eshte deklaruar nga UNESCO nje "Vend i Trashegimise Boterore". Kishte nje qytet tjeter me te njejtin emer: Tipasa ne Numidia. Fillimisht qyteti ishte nje qytet tregtar i vogel i puniciteve te lashte i pushtuar nga Roma e lashte dhe u shnderrua ne nje koloni ushtarake nga perandori Klaudi per pushtimin e mbreterive te Mauretania. Me pas u be nje municipium i quajtur Colonia Aelia Augusta Tipasensium, qe arriti ne popullsine e 20.000 banoreve ne shekullin e katert sipas historianit Gsell.

Lexo me tej.
                                     
  • të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2013. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
  • të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2017 Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
  • të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2012. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
  • të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2020. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
  • të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2019. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
  • të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2014. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
  • të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2018. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
  • të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2016. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020