Back

ⓘ Lika Ceni, i njohur si Kapidan Lika Ceni, ishte nje pirat shqiptar i shekullit te 18-te. Lika Ceni ishte nje pirat shqiptar nga Ulqini, i njohur per fundosjen e ..
                                     

ⓘ Lika Ceni

Lika Ceni, i njohur si Kapidan Lika Ceni, ishte nje pirat shqiptar i shekullit te 18-te.

Lika Ceni ishte nje pirat shqiptar nga Ulqini, i njohur per fundosjen e nje barke me pelegrine Haxhilleku, e nisur per Meke. Ai thuhet se eshte nje nga shume kusaret berbere qe ndihmuan marrjen e portit nga Venediku dhe qendroi per bastisjen e anijeve venedikase dhe anijeve te tjera tregtare pergjate bregdetit dalmat.

Emri i tij dhe legjenda jane bere sinonim me famekeqin Lambros Katsonis 1752–1804; nje admiral detar grek i shekullit te 18-te. Si kapiten i flotes greke kunder Perandorise Osmane, ai ishte bere nje gjembe ne anen e sulltanit. Greket e quajten ate Katsonis, italianet e quanin Lambro Cazziani, Cazzoni. Ali Kaceni, emri me te cilin historia e kujton ate, thuhet se rrjedh nga Katsonis. Ai njihet me mposhtjen e Lambros, duke fituar keshtun emrin e tij Ali Kaceni; Aliu, ai qe e vrau Labro Katsonisin. Ne legjenda e Lambros, thuhet se ai vdiq ne lufte me turqit ne Krime; e cila arrin kulmin ne legjenden per Likaceni. Per shkak te veprimeve te Karalambros Lambros se Zi kunder osmaneve, sulltanit ishte i detyruar per te eliminuar kete armik. Per kete akt, Likaceni pranoi oferten e bere nga sulltanit; me nje shperblim me titull zyrtar, kush do ta mposhte Lambro Katsonisin. Legjenda thote se Likaceni mundi Karalambro, duke fituar keshtu titullin "Kapidan". Per shkak te veprimeve te Likacenit ne Adriati dhe Mesdhe, nje nga te cilat ishte edhe fundosur nje barke me pelegrine, e nisur per Meke, shume pasha dhe kapitene te flotes osmane e binden sulltanit se ky shqiptar ishte nje kercenim i madh dhe keshtu ai urdheroi vrasjen e tij. Pas u arrestua ne Bosfor, Likaceni ishte ne gjendje per tu arrastisur dhe u kthye ne shtepine e tij ne Ulqini dhe keshtu e tij legjenda e tij per trimeri, guxim dhe krenari mbijetoi me sukses neper shekuj.

Pasardhesit gjoja ende mbijetojne sot me mbiemrat Kapidani dhe Lazoja.

                                     
  • Bojni, Canameti Lika Stafa, Alija Dinametajt - Sufmetajt - Canamet Lleshi, Kuka Hysa Stana, Barlika, Pepa, Përleka, Dervishi, Ceni - Rizvani Hoxha, Tahiri
  • në Valdanos në tartanën korsare. Thuhet se në Valdanos shkoi kapidan Lika Ceni me nënën e tij, për të kërkuar mirësinë për lirimin e tyre, por më kot