Back

ⓘ Predatorizmi, prerëmbimi. Predatorizmi eshte lloj i maredhenieve biotike ku nje predator ushqehet me prene. Predatoret e vrasin prene ose nuk e vrasin prene e t ..
                                     

ⓘ Predatorizmi (prerëmbimi)

Predatorizmi eshte lloj i maredhenieve biotike ku nje predator ushqehet me prene. Predatoret e vrasin prene ose nuk e vrasin prene e tyre megjithate si prioritet kane te ushqyerin me te, akti i predatorizmin shpesh rezulton ne vrasjen e prese dhe absorbimin eventual te pjeseve te prese me digjestim. Predatorizmi mund te jete edhe nje ndjekje, pergjim, ose nje sulm ndaj prese. Keshtu predatorizmi eshte shpesh, por jo çdohere, karnivor. Kategori te tjera te konsumimit jane herbivore, fungjerore, dhe derivore-keto lloje organizmash ne literature hasen edhe si zberthyes ose konsument ". Te gjitha keto jane sisteme me marredhenie konsumues-burim. Shpesh eshte e veshtire te ndash llojet e ndryshme te sjelljeve ushqyese. Per shembull, disa parazita leshojne veze ne organizmin qe e kane gjuajtur, qe pastaj pasardhesit te ushqehen me organizmin i cili akoma jeton, ose me mbetjet e organizmit pasi ka vdekur. Karakteristika kryesore e predatorizmit eshte impakti direkt i predatorit mbi popullacionin e prese.

Presioni selektiv koevulucioni i imponuar nga njeri tjetri shpesh çon ne nje lufte evolucionare ne mes prese dhe predatorit, gje qe rezulton ne adaptime anti-predative. Menyra per klasifikimin e predatorizmit perfshijne grupime per nga niveli trofik, specializimi dhe nga interaksionet e predatorit me prene.