Back

ⓘ Erato e Armenisë. Erato e njohur gjithashtu si Mbreteresha Erato ishte nje Princesha e Mbreterise se Armenise dhe anetare e dinastise Artaxiad. Ajo sherbeu si M ..
Erato e Armenisë
                                     

ⓘ Erato e Armenisë

Erato e njohur gjithashtu si Mbreteresha Erato ishte nje Princesha e Mbreterise se Armenise dhe anetare e dinastise Artaxiad. Ajo sherbeu si Mbreteresha Romake e Armenise nga 10 para K. deri ne 2 para K. me vellain-bashkeshortin Mbretin Tigran IV.Pas disa vjetesh qe jetonte ne mergim politik, ajo bashkedrejtoi me te afermin e saj te ngushte te atdheut Prinici Herodian Tigranes V si Monarku Romak i Klienteve te Armenise nga 6 deri ne 12. Ajo si mbretereshe e Armenise sundoi dy here ne fronin Armenian. Si nje Mbretereshe e Armenise, ajo mund te shikohet si nje nga sundimtaret e fundit trasheguese te kombit te saj.

                                     

1. Origjina e emirt te saj

Erato eshte nje emer i Antikitetit Grek qe do te thote "e deshiruar" ose "e bukur". Ne Mitologjine Greke, Erato ishte nje nga Muzat dhe emri rrjedh nga e njejta rrenje si Eros, Perendia greke e dashurise.

                                     

2. Sfondi familjar dhe jeta e hershme

Erato ishte femija i dyte dhe vajza e njohur e lindur nga Tigranes III nga nje nene e paidentifikuar. I afermi i saj i njohur ishte gjysem vellai i saj ateror Tigranes IV lindur nga gruaja e meparshme e paidentifikuar e Tigranes III. Erato ka lindur dhe eshte rritur ne Rome, ku babai i saj jetoi ne mergim politik per 10 vjet nga 30 para Krishtit deri ne 20 para Krishtit ose gjate mbreterimit te babait te saj i cili sundoi nga 20 para K. deri ne 10 para K.

                                     

3. Bashke-sundimi me Tigranes IV: 10-2 para K.

Babai i saj, Tigranes III vdiq perpara vitit 6 para K. Ne 10 para eres sone, armenet e shpallen Tigranes IV si Mbretin e pasardhesit te Tigranes III. Ne perputhje me zakonin oriental ose periudhen Helenistike, Tigranes IV u martua me Eraton me qellim qe te ruante pastertine e gjakut mbreteror te Artaxiad. Erato permes marteses me vellain e saj, u be Mbretereshe dhe ai bashkeshorti i Mbretereshes.

Erato ishte pasardhesja e dyte Seleucide Greek qe kishte sunduar si nje mbretereshe armene dhe si nje bashkeshorte e Mbretereshes armene. E meparshmja e saj, ishte gjyshja Kleopatra e Pontus, e bija e Mbretit Mithridates VI te Pontus nga gruaja e tij e pare, motra e tij Laodice. Princesha e pare Seleucide Greke qe u martua me nje mbret te Armenise, ne te cilen ajo u be nje mbretereshe armene dhe si nje bashkeshorte e Mbretereshes armene, ishte paraardhesja e saj Antiochis, nje nga motrat e mbretit Antiokus III i Madh.

Ndermjet vitit 10 para Krishtit deri ne vitin 2 para Krishtit ne nje date te panjohur nga bashkimi i vellezerve te tyre, Erato lindi Tigranes IV nje vajze te paidentifikuar. Vajza e tyre shkoi me vone per tu martuar me Mbretin Pharasmanes I te Iberise, i cili sundoi nga 1 deri ne 58 vjeç, nga i cili kishte tre djem: Mithridates i Iberise, Rhadamistus dhe Amazaspus Amazasp i njohur nga nje mbishkrim grek i gjetur ne Rome.

Megjithese Tigranes IV dhe Erato ishin monarke romak te Klienteve qe qeverisnin Armenine, ata ishin te dy anti romake dhe nuk ishin zgjedhje te perandorit romak Augus per fronin armen, pasi sundimi i tyre i dyfishte nuk kishte miratimin romak dhe ata u perkulen drejt Parthise per mbeshtetje.

Roma dhe Partia konkurruan me njera-tjetre per mbrojtjen e tyre per te pasur ndikim dhe qeverisjen e Armenise. Historiani romak i shekullit te 4-te, Sextus Rufus na informon se ndjenja anti-romake po ndertonte ne Armeni gjate sundimit te Tigraneve IV dhe Erato. Rufusi gjithashtu thekson se Mbreteria e Armenise ishte shume e forte gjate kesaj periudhe.

Shperngulja dhe pakenaqesia e mbreterve Artaxiad ne pushtet dhe subjekteve te tyre ndaj Romes se lashte, kishin nxitur lufte me ndihmen e Mbretit Vellezerit V te Parthias. Per te shmangur nje lufte te plote me Romen, Phraates V shume shpejt ndaloi mbeshtetjen e tij ndaj Monarkeve qeverises Armene. Kjo çoi Tigranes IV dhe Erato, ne pranimin e shtetit feudal Romak; duke derguar deshirat e tyre te mira dhe nenshtrimin ne Rome, Augusti, duke marre nenshtrimin e tyre ne Rome dhe deshirat e mira, i lejoi ata te qendronin ne pushtet.

Diku rreth vitit 2 pes Tigranes IV u vra ne beteje, duke mbaruar ndoshta nje revolte te brendshme armene te atyre qe u zemeruan nga çifti mbreteror duke u bere aleate ne Rome.Lufta dhe kaosi qe ndodhen me pas, bene qe Erato te hiqte dore nga froni i saj dhe i dha fund sundimit te saj mbi Armenine.

Nga situata qe rrethont Tigranes IV dhe Erato, armenet i kerkuan Augustit, nje mbreteri te ri armene. Augustus gjeti dhe emeroi Ariobarzanes te Media Atropatene si Mbretin ri te Armenise ne vitin 2 pes. Ariobarzanes nepermjet babait te tij ishte nje i aferm i larget i dinastise Artaxiad, pasi ai ishte pasardhes i nje Princeshe te Artaxiadit te paidentifikuar, e cila ishte motra e Mbretit Artavasdes II te Armenise, i cili u martua me paraardhesin ateror te Ariobarzanes, Mithridates, nje mbret i meparshem i Media Atropatene.                                     

4. Mergimi politik: 2 pes - 6 pas Krishtit

Pas braktisjes te fronit te saj, duke lene pas luften dhe kaosin ne Armeni, Erato kishte jetuar ne mergim politik ne nje vend te panjohur. Pak dihet per te gjate kesaj periudhe. Midis vitit 2 pes deri ne 6, Armenia pa dy mbreter Kliente Romak Ariobarzanes i cili sundoi nga viti 2 para eres sone deri ne 4 dhe djali i tij, Artavasdes III i cili sundoi nga 4 deri ne 6.

                                     

5. Bashke-sundimi nga Tigranes V: 6-12 pas K.

Ne vitin 6, Artavasdes III i cili sherbeu si Mbreti i Armenise u vra nga subjektet e tij, pasi ai ishte nje sundimtar jopopullor me Armenet. Ndersa armenet u lodhen nga Mbreterit e huaj, Augusti rishikoi politiken e jashtme dhe caktoi princin Herodian Tigranes V si Mbretin e Armenise. Tigranes V ishte i lidhur me dinastine Artaxiad, pasi gjyshja e nenes se tij ishte nje princeshe armene e cila mund te kete qene e bija e Artavasdes II te Armenise, qe ndoshta u martua me mbretin Archelaus te Kapadokise.

Tigranes V u shoqerua nga gjyshi i tij nga nena, Arkela e Kapadokise dhe perandori romak i ardhshem Tiberius ne Armeni, ku u vendos si mbret ne Artaxata. Artaxata u be kryeqyteti i Tigranes V. Ne vitin 6, Tigranes V e sundoi Armenine si nje sundimtar i vetem. Dikur gjate mbreterimit te tij, fisniket Armene te pakenaqur me sundimin e tij u rebeluan kunder Tigranes V. Te njejtet fisnik Armene e rikthyen Eraton perseri ne fronin Armen. Erato deshiron te bashkepunoje me Romen, bashke-qeverisur me Tigranes V. Erato duke dashur te bashkepunonte me Romen, bashke-sundoi me Tigranes V. Bashkesundimi i saj me Tigranes V eshte i njohur dhe bazohet ne deshmi numizmatike. Erato dhe Tigranes V sunduan bashke bashku ne Artaxata. Ekziston mundesia qe Erato dhe Tigranes V te jene martuar dhe ajo mund te kete sherbyer si bashkeshortore e Mbretereshes ne Tigranes V.

Pak dihet nga periudha kur Erato dhe Tigranes V bashke-sunduna Armenine. Erato dhe Tigranes V u permbysen ne rrethana te panjohura ne vitin 12. Augusti e mbajti Armenine si mbreterine e klientit dhe caktoi Vononos I te Parthias si Mbretin e Armenise. Fati i Erato me pas eshte i panjohur dhe Tigranes V mund te kete mbetur i gjalle ne Armeni.