Back

ⓘ Wikipedia:Faqja kryesoreArtikulli i javës201717. Qyteti i lashte i Halepit eshte qendra historike e qytetit te Halepit, Siri. Para luftes civile te Sirise shume ..
                                     

ⓘ Wikipedia:Faqja kryesore/Artikulli i javës/2017/17

Qyteti i lashte i Halepit eshte qendra historike e qytetit te Halepit, Siri. Para luftes civile te Sirise shume distrikte te qytetit te lashte kishin mbetur ne thelb te pandryshuara qe nga ndertimi i tyre nga shekulli i XII-te deri ne shekullin e XVI-te. Duke qene subjekt i pushtimeve te vazhdueshme dhe paqendrueshmerise politike, banoret e qytetit u detyruan te ndertonin lagjet ne forme te qelive dhe distrikte qe ishin te pavarura nga pikepamja sociale dhe ekonomike. Çdo distrikt u karakterizua nga karakteristikat fetare dhe etnike te banoreve te saj.

Qyteti i lashte i Halepit – i perbere nga qyteti antik brenda mureve dhe lagjet e vjetra te qelive jashte mureve – ka nje siperfaqe te perafert prej 350 hectare 860 acre; 3.5 km 2, qe strehon me shume se 120.000 banore.

I karakterizohet nga pallate te medha, shtigje te ngushta, tregje te mbuluara dhe caravanserais te lashte hotele per udhetaret, qyteti i lashte i Halepit u be nje Vend i Trashegimise Boterore te UNESCO-s ne vitin 1986.

Lexo me tej.
                                     
  • të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2013. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
  • të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2017 Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
  • të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2012. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
  • të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2018. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
  • të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2020. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
  • të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2016. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
  • të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2019. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020