Back

ⓘ Poli i Jugut, i njohur gjithashtu si Poli i Jugut Gjeografik ose Poli i Jugut Tokesor, eshte nje nga dy pikat ku aksi i rrotullimit te Tokes kryqezon siperfaqen ..
Poli i Jugut
                                     

ⓘ Poli i Jugut

Poli i Jugut, i njohur gjithashtu si Poli i Jugut Gjeografik ose Poli i Jugut Tokesor, eshte nje nga dy pikat ku aksi i rrotullimit te Tokes kryqezon siperfaqen e saj. Eshte pika me jugore ne siperfaqen e Tokes dhe shtrihet ne anen e kundert te Tokes nga Polin e Veriut.

I ndodhur ne kontinentin e Antarktides, eshte vendi i Stacionit amerikan Amundsen-Scott South Pole, i cili eshte themeluar ne vitin 1956 dhe ka qene vazhdimisht i stafit qe nga ai vit. Poli i Jugut Gjeografik eshte i ndryshem nga Poli Magnetik i Jugut, pozicioni i te cilit eshte percaktuar bazuar ne fushen magnetike te Tokes. Poli i Jugut eshte ne qender te hemisferes jugore.

                                     
  • quhet ndryshe kontinenti i bardhë përfshin të gjitha viset që shtrihen midis Polit të Jugut dhe Rrethit Polar të Jugut Pjesët më të mëdha të tij
  • akullta. Poli i Veriut dhe Poli i Jugut këto rajone janë të dominuara nga akulli. Akulli polar aktualisht është pakësuar, ndoshta si rezultat i ngrohjes
  • jug është drejtimi drejt fundit të jugut është qendra rreth të cilit rrotullonet toka, e quajtur si Poli i Jugut i vendosur në Antarktik. Etimologjia
  • veri dhe në jug janë dy polet e tokës poli i veriut, dhe poli i jugut definuar si qendra e rrotullimit të tokës, i tillë duket edhe trupi në formë të rrotës
  • Ekuatori zakonisht i referohet ekuator e Tokës: një linjë imagjinare mbi baraslarguar sipërfaqes së Tokës nga Poli i Veriut dhe Poli i Jugut duke e ndarë
  • vektorë që kanë një madhësi dhe një drejtim. Drejtimi i momentit magnetik është nga poli i jugut tek poli i veriut në një magnet. Fusha magnetike e prodhuar
  • thelë meridiale kalon nga poli i veriut në polin e jugut paralel me të ashtuquajturin meridian të mesëm. Meridiani i mesëm i thelës meridiale anësore dallon
  • bimëve u duhen më shumë. Klima polare - subpolare mbizotëron në viset rreth Poli të Veriut. Temperaturat janë të ulëta, erëra të forta të ftohta dhe me pak
  • përkatëse i prezantohen Polit. Poli zgjodhi gjashtë kuti me flamurin e Gjermanisë në ndeshjet e Euro 2008, në shtatë ndeshjet e skuadrës në Afrikë e Jugut 2010
  • Procesverbali i Një Udhëtimi i Hulumtimit të Anijes Gjöa në anglisht New York: E.P. Dutton and Co. 1908. OCLC 971379351. Poli i Jugut Një llogari