Back

ⓘ Verbëria e ngjyrave. Verberi e ngjyrave, e njohur edhe si manges e vizion ngjyres, eshte aftesia e ulet per te pare ngjyrat ose per te pare dallimet ne ngjyre. ..
Verbëria e ngjyrave
                                     

ⓘ Verbëria e ngjyrave

Verberi e ngjyrave, e njohur edhe si manges e vizion ngjyres, eshte aftesia e ulet per te pare ngjyrat ose per te pare dallimet ne ngjyre. Verberia e ngjyrave mund te beje disa aktivitete arsimore te veshtira. Gjithashtu, blerja e pemeve, zgjedhja e rrobave, dhe leximi i dritave te trafikut, mund te jete me shume sfiduese. Megjithate, problemet jane ne pergjithesi te vogla dhe shumica e njerezve pershtaten. Njerezit me verberi te plote te ngjyrave mund te kete mprehtesi te ulet vizuale dhe te jene te parehatshem ne mjedise te ndritshme.

Shkaku me i zakonshem i verberise se ngjyrave eshte nje e mete e trasheguar ne zhvillimin e nje ose me shume nga tre grupet e koneve te ndjeshmerise ne sy. Meshkujt kane me shume gjasa te kene verberi te ngjyrave se sa femrat pasi gjenet pergjegjese per format me te zakonshme te verberise se ngjyrave jane ne kromozomin X. Pasi qe femrat kane dy kromozome X, nje defekt zakonisht kompensohet nga kromozomi tjeter, ndersa meshkujt kane vetem nje kromozom X. Verberia e ngjyrave gjithashtu mund te rezultojne nga dhuna fizike ose kimike e demtimit te syrit, te nervit optik, ose pjeset e trurit. Diagnoza zakonisht behet me testin e ngjyrave Ishihara; megjithate, ekzistoje gjithashtu nje numer i madh i metodave te testimit.

Nuk ka asnje kure per verberine e ngjyrave. Diagnostikimi mund te mundesoje qe mesimdhenesi i nje personi te ndryshuar metoden e tyre te mesimdhenies, per te akomoduar aftesine e ulet per njohjen e ngjyrave. Lente te veçanta mund te ndihmoje njerezit me verberi te ngjyrave te kuqe-te gjelber nen kushte te ndritshme. Ka edhe aplikacion e per telefona qe mund te ndihmojne njerezit te identifikojne ngjyrat.

Verberia e ngjyrave te kuqe-te gjelber eshte forma me e zakonshme, e ndjekur nga verberia e ngjyrave blu–verdhe dhe verberi e plote e ngjyrave. Verberi te ngjyrave te kuqe-te gjelber prek deri ne 8% te meshkujve dhe 0.5% te femrave me preardhje nga Evropa Veriore. Aftesia per te pare ngjyre gjithashtu ulet ne moshe te vjeter. Duke qene i verber nga ngjyrat mund te beje njerezit te papershtatshem per pune te caktuara ne vende te caktuara. Kjo mund te perfshije pilot, shofer treni, dhe ne forcat e armatosura. Efekti i verberi ngjyre ne aftesine artistike, megjithate, eshte e diskutueshme. Aftesia per te vizatuar duket se eshte i pandryshuar dhe besohet se nje numer i artisteve te famshem te kene qene te verber nga ngjyrat.

                                     
  • përdorimin e syzeve me thjerrëza speciale.Kirurgjia është një tjetër mënyrë për të zgjidhur këtë problem. Daltonizmi ose verbëria kundrejt ngjyrave është një