Back

ⓘ Judaizmi, Çifutlleku ose Jehudizmi eshte feja e popullsise hebre. Eshte nje fe Abrahamike e lashte monoteiste qe ka Torahun si tekst themelues, qe eshte pjese e ..
                                               

Mjekra

Mjekra eshte qime qe rritet ne pjese te caktuar te fytyres te njerezit. Njeherit nga disa shihet shenje sekondare e gjinise mashkullore. Ne te kaluaren mjekra kishte nje domethenie me te cilen deftohej fuqia ndersa me kalimin e kohes i eshte nenshtruar modes dhe sherben si dekorim i meshkujve. Disa fe e kane konsideruar nje mjeker te plote si absolutisht thelbesore per te gjithe meshkujt dhe ta mandatojne ate si pjese e dogmes se tyre zyrtare. Kulturat e tjera, edhe pse nuk e detyrojne ate zyrtarisht, e shohin nje mjeker si thelbesore per burrerine e nje njeriu, duke ilustruar virtyte te t ...

                                               

Pagëzimi

Pagezimi eshte sakramenti i pare ne krishterim me ane te cilit nje besimtar i kesaj feje pranohet ne gjirin e saj duke u sperkatur ose derdhur uje mbi koken e tij, ose duke u zhytur ne uje.Ne shume kisha prifti sperkat personin me uje te bekuar dhe e bekon.Personi duhet te jete i veshur me nje uniforme te bardhe te kishes. Me kete mundesohet pastrimi nga mekati si edhe "vdekja" e njeriut te vjeter dhe "rilindja" e njeriut te ri. Kjo sherbese shoqerohet me fjalet "Une te pagezoj ne emer te Atit, te Birit, te Shpirtit te Shenjte".

                                               

Tu BiShvat

Tu BiShvat eshte nje feste çifute qe ndodh ne diten e 15-te muajit hebraik te Shevatit. Gjithashtu quhet edhe si "Rosh HaShanah LaIlanot", dhe nese perkthehet fjale per fjale do te thote "Viti Ri i Pemeve". Dita festohet si nje dite ekologjike, dhe gjate festes mbillen peme. ט"ו בשבט ראש השנה לאילנות

                                               

Islami në Rumani

Rumania shtrihet ne Evropen Juglindore. Fqinjet e saj jane Bullgaria, Serbia, Hungaria, Ukraina, Moldavia. Rumanishte i perket gjuheve romane me disa forma arkaike dhe me fjale sllavonike, turke, frenge dhe hungareze. Feja kryesore ne Rumani eshte Ortodoksizmi Rumun, pastaj pasojne Katolicizmi, Luteranizmi, Kalvinizmi, Pentekostalizmi, Baptizmi, Islami dhe Judaizmi.

                                               

Shkolla private

Shkollat private te njohura gjithashtu edhe si shkolla te pavarura, zakonisht jane institucione arsimore joqeveritare, te financuara nga personalitetet private, ose organizata joqeveritare, dhe te cilat nuk administrohen nga qeverite lokale, shteterore ose kombetare. Femijet te cilet ndjekin mesimet ne shkollat private mund ta bejne kete sepse mund te mos jene te kenaqur me nivelin e arsimit ne shkollat publike. Ato mund te zgjidhen per aftesine e tyre akademike, ose aftesi ne fusha te tjera e ndonjehere edhe per shkak te perkatesise apo prejardhjes se tyre fetare. Shkollat private ruajne ...

                                               

Teizmi

Teizmi Ne kuptimin me te ngushte te besimit se ai nje personal, jashtezakonshem, eshte vendimi mbi te gjitha Zotit te krijimit. Ne kuptimin me te gjere eshte se besimi i pergjithshem do te thote se te pakten nje Zoti eshte. Teizem ne kuptim te gjere perfshin deizem dhe nje. Teizmit e sheh zotin si krijues te botes ne toke, i cili gjithashtu merr dhe drejton. Perendia eshte i jashtezakonshem ne fete teiste, kryesisht, ne pjese, ai ka gjithashtu, por edhe si nje diferencim nga deizem.

Judaizmi
                                     

ⓘ Judaizmi

Judaizmi, Çifutlleku ose Jehudizmi eshte feja e popullsise hebre. Eshte nje fe Abrahamike e lashte monoteiste qe ka Torahun si tekst themelues, qe eshte pjese e nje teksti me te gjere te quajtur Tanak ose Bibla hebre dhe burime gojore shtese si Midrash dhe Talmud. Perfshin religjionin, filozofine dhe kulturen e popullit hebre. Sipas hebrenjve tradicionale, Judaizmi pandehet te jete shprehi e beselidhjes qe Zoti beri me Bijte e Izraelit. Me rreth 15 milione besimtare siç u njoftua nga statistikat e vitit 2006, perben fene e dhjette me te madhe ne bote. Eshte nje nga besimet e para monoteiste te regjistruara dhe nje prej feve me te vjetra trashegimore te ushtruara gjer ne ditet e sotme.

Judaizmi ke nje vazhdimesi historike qe perfshin me shume se 3.000 vjet dhe pretendon se ke me shume se 3.000. Judaizmi ka rrenjet e saj si nje fe te strukturuar ne Lindjen e Mesme gjate Epokes se Bronzit. Prej feve te medha boterore, Judaizmi konsiderohet si nje prej feve monoteiste me te vjetra. Hebrenjte ose Izraelitet ishin permendur tashme si "hebrenjte" ne librat e mevonshme te Tanakase te tilla si librin e Esterit, me hebrenjte duke zevendesuar termin "Judenj" dhe titullin "Femijet e Izraelit".

Judaizmi nuk eshte nje fe homogjene, dhe perfshin nje numer te perrenjve dhe pikepamjeve. Sot, Judaizmi Rabinik ka perrenjve me te shumta, dhe mban se Perendia zbuloi ligjet, 613 urdherimet te tij te Moisiut ne Malin e Sinai-it biblik, ne dy formen e Teuratit: Teuratit me shkrim dhe Teuratit pashkrim. Keta gjoj recititime perbene pese librat e pare te Bibles, te cilat kane ndikuar dhe frymezuar krishterimin dhe islamin.

Levizjet liberale ne kohet moderne, te tilla si Judaizmi nuk duhet te jete domosdoshmeristh monotestike. Hebrenjte jane nje grup ethnoreligious dhe te perfshije ata qe kane lindur hebre dhe konverton ne judahiste. Ne vitin 2010, popullsia e botes hebreje u vleresua ne 13.4 milion, ose perafersisht 0.2% e popullsise se pergjithshme boterore. Rreth 42% te gjithe hebrenjve banojne ne Izrael dhe rreth 42% banojne ne Shtetet e Bashkuara dhe Kanada, dhe shumica e pjeses e mbetur banon ne Evrope.