Back

ⓘ Xhorxhi Robo ka qene nje figure e nderuar dhe e respektuar, jo vetem ne Myzeqe ku ai lindi dhe zhvilloi nje aktivitet te gjere patriotik qe ne rinine e hershme ..
                                     

ⓘ Xhorxhi Robo

Xhorxhi Robo ka qene nje figure e nderuar dhe e respektuar, jo vetem ne Myzeqe ku ai lindi dhe zhvilloi nje aktivitet te gjere patriotik qe ne rinine e hershme te tij, por edhe ne disa rrethe ku ai punoi si kuader i rendesishem. Ne luften Antifashiste Nacional Çlirimtare, ai u perfshi qe ne oret e para ne çeten e pare partizane te Myzeqese dhe me pas ne krye te formacioneve te ushtrise partizane, te batalioneve dhe deri te grupi i partizaneve te Myzeqese. Ai mori pjese ne shume luftime, jo vetem ne Myzeqe, por deri ne Sulove e Tomorrice te Skraparit ne betejat luftarake te Operacionit te Madh te Dimrit 1943-44 kunder pushtuesve nazi-fashiste. Lufta e trimeroi dhe e pergatiti per te kryer detyra te larta ne disa rrethe te vendit ne vitet e pasçlirimit si, ne Berat, Lushnje, Lezhe, Mirdite dhe ne aparatin e KQ te PPSH. Ne vitin 1956 Xhorxhi Robo shkoi per studime te larta ne Moske dhe pas 3 vitesh, kthehet nje politikan karriere, duke kryer funksione te larta partie. Vitet 60 e gjejne Xhorxhi Robon ne aparatin e KQ te Partise. Me pas ne vite 1969-1973, ambasador te Shqiperise ne R.P te Kines.

                                     

1. Botime

  • Historiku i Luftes Antifashiste Nacionalçlirimtare te rrethit te Lushnjes: 1939-1944 bashkautor - 2005

Ky artikull qe ka te beje me nje biografi individi eshte i cunguar. Ju mund te ndihmoni Wikipedine duke e permiresuar ate.

                                     
  • 60 3. Nesti Nase 60 4. Reiz Malile 60 5. Vasil Nathanaili 69 6. Xhorxhi Robo 1969 - 1973 7. Behar Shtylla 1973 - 1978 8. Jonuz Mersini 1979 - 1981 9. Dhimiter