Back

ⓘ Transporti në Kosovë ..
                                               

Aeroporti i Prishtinës

Aeroporti Nderkombetar i Prishtines "Adem Jashari" eshte nje aeroport nderkombetar i vendosur 15 kilometra ne jugperendim te Prishtines, kryeqytetin e Kosoves. Aeroporti frekuentohet nga me shume se 1.7 milione pasagjere ne vit dhe eshte porti i vetem i hyrjes per udhetaret ajrore ne Kosove. Eshte emeruar ne nder te Adem Jasharit, themeluesit te Ushtrise Çlirimtare te Kosoves, qe luftoi per çlirimin e Kosoves nga Republika Federale e Jugosllavise gjate viteve 1990. Pista eshte ndertuar me 1965 ndersa me 1985 aeroporti eshte pajisur sipas standardeve te ICAO-se. Deri ne qershor 1999, aeropo ...

                                               

Stacioni i Autobusëve në Prishtinë

Stacioni i Autobuseve ne Prishtine eshte nje ndermarrje publike e cila merret me transportin e udhetareve, duke siguruar lidhje me gjithe Kosoven si dhe nje varg destinacionesh nderkombetare kontinentale. Stacioni ndodhet 2 km ne jugperendim te qytetit, afer Bulevardit Bill Klinton.

                                               

Transporti në Kosovë

Transporti ne Kosove eshte e komplikuar nga çeshtjet politike qe kane te bejne me njohjen nderkombetare. Republika e Kosoves e shpalli pavaresine ne vitin 2008 nga Serbia. Ajo aktualisht ka 110 njohje diplomatike, nga te cilat 108 jane anetare te Kombeve te Bashkuara. Lidhjet e transportit ne veri jane te ndare, veçanerisht transporti hekurudhor) meqe Serbia nuk e njeh pavaresine e Kosoves. Kosova eshte njohur si shtet sovran me te gjitha vendet e tjera fqinje me te cilat ndan kufi.

                                               

Transporti në Prishtinë

Transporti i Prishtines formon qendren baze te rrugeve automobilistike, hekurudhore dhe rrjetit ajror ne Kosove. Autobusat e qytetit, trenat dhe aeroplanet, te gjitha se bashku sherbejne per te mbajtur nje nivel te larte te transportit. Statistikat e trafikut policor kane treguar qe prej 240.000 makinave te regjitstruara ne Republiken e Kosoves,rreth 100.000 makina apo 41% e tyre jane te regjionit te Prishtines.