Back

ⓘ Arkitektura e Azisë Jugore ..
                                               

Arkitektura e Bangladeshit

Arkitektura e Bangladeshit i referohet atributeve dhe stileve arkitekturor te Bangladeshit. Arkitektura e Bangladeshit ka nje histori te gjate dhe eshte e rrenjosur ne kulturen, fene dhe historine e Bangladeshit. Ajo ka evoluar pergjate shekujve dhe ka pervetesuar ndikime nga bashkesite e ndryshme shoqerore, fetare dhe te huaja. Arkitektura e Bangladeshit permben nje ndikim te rendesishem mbi stilin e jeteses, traditen dhe jeten kulturore te bangladeshasve. Bangladeshi ka shume mbetje arkitekturore dhe monumente qe datojne mijera vjet me pare.

                                               

Arkitektura e Bengalit

Arkitektura e rajonit te Bengalit perfshin shtetin e Bangladeshit dhe shtetin indian te Bengalit Perendimor. Ajo ka shume monumente arkitekturore dhe rrenoja te lashta.

                                               

Arkitektura Indo-Islame

Arkitektura Indo-Islamike perfshin nje game te gjere stilesh nga prejardhje te ndryshme qe ndihmuan formen arkitekturore te nenkontinentit indian qe nga hyrja e Islamit ne te rreth shekullit te VII. Ajo ka lene ndikime mbi Arkitekturen Indiane, Pakistaneze dhe Arkitekturen e Bangladeshit. Si ndertesat shekullore dhe ato fetare jane ndikuar nga arkitektura Indo-Islamike qe paraqet ndikime nga Arkitektura Indiane, Islamike, Persiane, Aziatiko Qendrore, Arabe dhe Osmane, shume prej te cilave u ndikuan vete nga Arkitektura Indiane nepermjet perhapjes se kultures indiane perpara hyrjes se Islamit.

                                               

Arkitektura Indo-Saraçene

Arkitektura Indo-Saraçene ishte nje stil arkitekturor i arkitekteve britanike ne fundin e shekullit te XIX i zhvilluar ne Indine Britanike. Ajo mori elemente nga Arkitektura vendase Indo-Islamike dhe Arkitektura Indiane, dhe e kombinoi ate me Arkitekturen Gotike ose Revivali Gotik dhe Arkitektura Neoklasike te parapelqyera ne Britanine Viktoriane. Stili arriti kulmin ne perendim me publikimin e pikepamjeve te ndryshme nga William Hodgesdhe dyshja Daniell, afersisht nga viti 1795. Saraçene ishte nje term i perdorur nga romaket e lashte per tiu referuar nje populli qe jetonte nje zonat shkre ...

                                               

Arkitektura Sikiste

Me termin arkitektura Sikiste nenkuptohet nje shprehje e veçante arkitekturore e karakterizuar nga kompleksiteti delikat, bukuria e matur dhe linjat lakore. Fale mungeses se ngurtesise konsiderohet akoma ne transformim te plote, duke zhvilluar dege te reja edhe sipas menyrave moderne. Megjithese arkitektura Sikhe u zhvillua fillimisht paralelisht me Sikizmin, stili arkitekturor i saj ne vazhdim u misherua edhe ne shume ndertesa me karakter jo fetar. Arkitektura Sikiste filloi te zhvillohej rreth shekullit te XVIII me pranevendosjen e linjave te drejta dhe lakore te sperdredhura: shembujt e ...

                                               

Darbar Sahibi

Darbar Sahibi i referohet salles kryesore brenda nje gurdvaraje Sikhe. Kjo salle ku qendron shkrimi i shenjte, Guru Granth Sahibi, i vendosur mbi nje takhat ose fron ne nje pozicion te shquar qendror.