Back

ⓘ Universiteti i Çikagos eshte nje universitet privat ne Çikago, Illinois. Universiteti eshte themeluar ne vitin 1890, ne perberje te cilit jane kolegje dhe progr ..
Universiteti i Çikagos
                                     

ⓘ Universiteti i Çikagos

Universiteti i Çikagos eshte nje universitet privat ne Çikago, Illinois. Universiteti eshte themeluar ne vitin 1890, ne perberje te cilit jane kolegje dhe programe te ndryshme studimi, komisione interdisiplinare te organizuara ne pese njesi kerkimore akademike, gjashte shkolla profesionale, dhe Shkolla Graham e Studimeve te Vazhdueshme Liberale dhe Profesionale. Pertej arteve dhe shkencave, Çikago eshte gjithashtu i njohur per shkolla profesionale, te cilat perfshijne Pritzker Shkolla e Mjekesise, Booth Shkolla e Biznesit, Shkolla e Drejtesise, Shkolla e Administrates se Sherbimeve Sociale, Harris Shkolla e Studimeve te Politikave Publike, si dhe Shkolla e Teologjise. Universiteti momentalisht ka rreth 5.700 studente ne Kolegj dhe rreth 15.000 studente ne pergjithesi.

                                     

1. Historiku

Stafi akademik i Universitetit te Çikagos ka luajtur nje rol te madh ne zhvillimin e fushave te ndryshme akademike, duke perfshire: Shkollen Ekonomike te Cikagos, Shkollen e Sociologjise, Drejtesise dhe te teorise ekonomike me analiza ligjore, Shkolla e Çikagos e kritikes letrare, Shkolla Teologjike e Çikagos, dhe Shkolla bihevioriste e shkencave politike, Departamenti i fizikes. Chicago hulumtime aktivitetet kane qene te ndihmuar nga unik perkatesive me fame boterore institucionet si te aferta Fermi National Pershpejtues Laboratorike Fermilab dhe Argonne National Laboratory, si dhe Detare Biologjike ne Laborator. Ky Universitet ka edhe Press Qendren, e cila konsiderohet Prres Qendra me e madhe universitare ne Shtetet e Bashkuara. Ne vitin 2020, pritet edhe perfundimi i Qendres Presidenciale Barack Obama e cila do te vendoset ne kete universitet dhe do te perfshije Biblioteken Presidenciale Obama si dhe zyrat Fondacionit Obama.

E themeluar nga Shoqeria Baptiste Amerikane e Edukimit me nje donacion nga magnati i pasur i naftes John D. Rockefeller, Universiteti i Çikagos eshte themeluar ne 1890; William Rainey Harper u be presidenti i pare i universitetit ne 1891, dhe studimet e para kane filluar ne 1892. Te dy, Harper dhe presidenti i ardhshem Robert Maynard Hutchins avokonin nje program studimi te bazuar mbi çeshtje teorike dhe te vazhdueshme me teper sesa ne shkenca te zbatuara dhe sherbime komerciale. Me vizionin e Harperit, Universiteti i Çikagos, gjithashtu u be nje nga 14 anetaret themelues te Shoqates Amerikane te Universiteteve, nje organizate nderkombetare udheheqese e kerkimeve universitare, ne vitin 1900.

Universiteti i Çikagos ka nxjerre studente te shquar. 89 laureat te Cmimit Nobel kane qene te lidhur me universitetin si pedagoge, studente, ose staf tjeter. Ne menyre te ngjashme, 34 anetare te fakultetit dhe 16 studente kane fituar çmimin MacArthur "Genius Grant". Perveç kesaj, studentet e Universitetit te Cikagos perfshijne 50 Rhodes Schoolar Dijetare, 22 Marshall Schoolar Dijetare, 9 Medalje Fields, 20 Medalje Kombetare e Humane, 13 miliardere te diplomuar, si dhe nje numer te madh te anetareve te Kongresit te Shteteve te Bashkuara te Amerikes si dhe krere te shteteve te vendeve te ndryshme ne te gjithe boten.

                                     

2. Studente te shquar

Studente te shquar ne sferen e qeverise dhe politikes perfshijne: Saul Alinsky, keshilltarin e fushates se presidentit Obama dhe top keshilltarin politik te Presidentit Bill Klinton David Axelrod, Prokurori i Pergjithshem dhe gjykates federal Robert Bork, Prokurori i Pergjithshem Ramsey Clark, agjenti i prohibicionit Eliot Ness, Gjykata Supreme e Drejtesise John Paul Stevens, Kryeministri i Kanadase William Lyon Mackenzie King, Kryeministri i Polonise, Marek Belka, Guvernatori i Bankes se Japonise Masaaki Shirakawa, e para femer Afrikano-Amerikane Senatore Carol Moseley Braun, Senatorin e Shtetet e Bashkuara nga Vermonti dhe ne vitin 2016 Kandidati Demokrat per President Bernie Sanders, dhe ish - Presidenti i Bankes Boterore, Paul Wolfowitz.

Ne gazetari, kolumnisti i New York Times dhe komentues ne PBS David Brooks, kolumnisti i Washington Post, David Broder, botuesja e Washington Post Katharine Graham, gazetarja dhe komentuesja Virginia Graham, gazetari hulumtues dhe shkrimtari Seymour Hersh, kolumnisti i Progresive gazetari Milton Mayer, kater here fitues i Çmimit Pulitzer gazetari Rick Atkinson, analisti i FiveThirtyEight themeluesi dhe krijuesi Nate Silver, dhe korrespondentja e CBS News Rebecca Jarvis.

Ne letersi, autor i New York Times bestseller, Before I Fall Lauren Oliver, fituesi i Çmimit Pulitzer romancieri Philip Roth, Kanadezi fitues i Çmimit Pulitzer dhe Çmimin Nobel per Letersi shkrimtari Saul Bellow, filozofi, kritiku letrar dhe autor i New York Times bestseller "The Closing of the American Mind" Allan Bloom, pastaj shkrimtari Studs Terkel, shkrimtari amerikan, eseisti, regjisori, mesuese dhe aktiviste politike Susan Sontag, filozofi analitik dhe profesori i Stanford University Richard Rorty, dhe shkrimtari amerikan dhe satiristi Kurt Vonnegut.

Ne art dhe kulture, kompozitori Philip Glass, balerini, koreografi dhe lider ne fushen e vallezimit Ketrin Dunham, Bungie themelues dhe zhvillues i serise Halo video lojes Alex Seropian, pastaj Sarah Koenig, aktori Ed Asner, Roger Ebert, drejtori, shkrimtari, dhe komediani Mike Nichols, regjisori dhe skenaristi Philip Kaufman, dhe fotograf dhe shkrimtari Carl Van Vechten.

Ne shkence, astronomet Carl Sagan dhe Edwin Hubble, astronauti John M. Grunsfeld, geneticisti James Watson, fizikani Luis Alvarez, environmentalisti David Suzuki, balloonisti Jeannette Piccard, biologet Ernest Everett Just dhe Lynn Margulis, shkencetari Richard Hamming, krijuesi Hamming Kodi, John B. Goodenough, matematikani Paul Joseph Cohen, geokimisti Clair Cameron Patterson, gjeologisti dhe gjeofizikani M. King Hubbert, fizikani berthamor dhe studiuesi Stanton Friedman.

                                     
 • hulumtimet për gjumin. Uilliam Dement fitoi gradën Doktor M.D. nia Universiteti i Çikagos më 1955, dhe gradën Doktor në fiziologji Ph.D. më 1957. Më 1963
 • Conwell mori doktoraturën e saj Ph.D. në Fizikë në vitin 1948, nga Universiteti i Çikagos nën këshillimin e fituesit të çmimit Nobel, Subrahmanyan Chandrasekhar
 • 2007, Doracaku i Studentëve të Linguistikës, Edinburg The Washo Project: wá: šiw ʔítlu Projekti i Vashos. Universiteti i Çikagos Marrë 9 shtator
 • tezën e tij të doktoraturës në Universitetin e Çikagos Në vitin 1959 caktohet si profesor i asociuar i Arsimimit të të Rriturve në Universitetin e Bostonit
 • Universitetit të Çikagos ku mbaroi shkollën e mesme dhe dy vitet e para të kolegjit, pasuar nga diplomimi në Universitetin e Çikagos ku mori diplomën
 • qeveritë në shumë vende të ndikuara nga Milton Friedman, Shkollat e Çikagos për mendimin politik dhe ekonomik dhe lëvizjen neoliberale. Si kryeministër
 • Kembrixhit e vazhdon doktoraturën në Universitetin e Çikagos Ai kishte shumë vështirësi kur i bënte studimet në UP ashtu si studentët e tjerë, por falë
 • E bija prima balerinës së njohur Maria Tallchief dhe kontraktorit të Çikagos Henry D. PASCHEN, ajo ishte lindur dhe rritur në Çikago Illinois, ku
 • të njëzetë, Elsie ka botuar në bashkëpunim me Robert Dankoff Universiteti i Çikagos dhe ka përkthyer nga osmanishtja pjesët e veprës Sejahatname
 • i Trashëgimisë Botërore të UNESCO - së. Vendi u vu re për herë të parë në një studim të kryer nga Universiteti i Stambollit dhe Universiteti i Çikagos më
 • 1869 - 1949, nga Universiteti i Çikagos Edward Thorndike, 1874 - 1949 et Robert Woodworth, 1869 - 1962, nga Universiteti i Kolumbias Artikulli i Dawey i vitit 1896