Back

ⓘ Gërmadhat e Manastirit Shën Pjetri dhe Pali. Germadhat e Manastirit Shen Pjetri & Pali eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Ujmir, Kline, Kosove. Ky m ..
Gërmadhat e Manastirit Shën Pjetri dhe Pali
                                     

ⓘ Gërmadhat e Manastirit Shën Pjetri dhe Pali

Germadhat e Manastirit Shen Pjetri & Pali eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Ujmir, Kline, Kosove. Ky monument eshte i kategorise "Arkeologjik", i miratuar me numer 02-245/58.

                                     

1. Historia

Besohet se Shen Pjetri Korisha u be murg ne ate vend, keshtu qe gjate dekades se peste te shekullit XIV, si nje metoh i Deçanit, u ndertua nje kishe kushtuar Shenjtoreve Pjetrit dhe Palit, rreth se ciles u zhvillua nje manastir i fortifikuar me vone. Gjate gjysmes se dyte te shekullit te 16-te, kisha iu nenshtrua nje rinovimi te madh, ne te cilin mori nje ekzonarteks te fortifikuar ne perendim dhe nje fqinj te ri ne lindje. Punimet per konservimin e tij u kryen pjeserisht gjate vitit 1966 dhe 1967.

                                     

2. Arkitektura dhe afresket

Kisha origjinale kishte nje baze te vetme fqinje mbi te cilen ngrihej nje kube e vendosur ne shtylla te lira. Aksi i altarit ishte gjysmerrethor, dritaret ishin katrore, dhe gjithashtu kishte pale nicesh me nje baze gjysmerrethore, ne muret anesore.Besohet se ajo eshte ndertuar nga mjeshter nga Littoral, bazuar ne metoden e ndertimit dhe shtyllat, themelet dhe kryeqytetet te cilave jane zbukuruar ne stilin e vone gotik Bazuar ne disa fragmente te ruajtura te afreskeve, supozohet se eshte pikturuar nga piktore te njejtave konceptime stilistike si afresket e kishes se Deçanit.

Ne gjysmen e dyte te shekullit te 16-te. Nje kishe njekateshe me nje abside gjysmerrethore u shtua kishes origjinale ne anen lindore, ndersa ajo u shnderrua ne nje narteks, dhe abdesi i saj u shkel. Ne te njejten kohe, ne anen perendimore u shtua nje ekzonarteks, mbi te cilin u ngrit nje dysheme me nje parapet, qe ne te vertete ishte nje kulle. Hyrjet ne kishe ishin te vendosura ne anen perendimore te eksonarteksit dhe ne skajin jugperendimor te narteksit, ndersa kati i pare u aksesua nga jashte, permes nje dere te vendosur ne murin e saj jugor, nen te cilen ka pushime per traret e gjarprit. Dritaret ne pjeset e reja ishin ne formen e nje zbrazetie, ne te cilen ishin kthyer dritaret ne pjesen origjinale te kishes, dhe pikturoheshin vetem absidat dhe lunetat perreth saj.

                                     
  • Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sporteve e Republikës së Kosovës. Commons: Cultural heritage monuments in Kosovo  Album me fotografi dhe apo video dhe materiale