Back

ⓘ Krim dhe ndëshkim. Krim dhe Ndeshkim eshte roman i publikuar me 1866 nga shkrimtari rus Fjodor Dostojevski. Konsiderohet si nje nga romanet ruse me te njohur dh ..
                                     

ⓘ Krim dhe ndëshkim

Krim dhe Ndeshkim eshte roman i publikuar me 1866 nga shkrimtari rus Fjodor Dostojevski. Konsiderohet si nje nga romanet ruse me te njohur dhe i perket periudhes pjekurise se tij. Tregon dilemat morale dhe mendore te studentit te varfer Rodion Raskolnikov, i cili thur dhe zbaton nje plan per te vrare nje grua fajdexheshe.

Romani ndahet ne gjashte pjese te cilat permbajne pese deri ne tete kapituj secila. Ngjarja zhvillohet pothuajse e tera ne Shen Petersburg. Nje pjese tjeter zhvillohet ne burgun afer lumit Irtish, ne Siberine perendimore. Ne roman nuk permendet vendi, por nga pershrimi dhe nga te dhenat biografike te shrimtarit, mund te behet fjale per qytetin Omsk, ku ndohej kampi i puneve te forcuara ne te cilin ishte denuar per 10 vjet Dostojevski. Pjesa me e madhe e ngjarjes zhvillohet ne Shen Pjeterburg, qytet i pershkruar pergjate romanit.

Personazhi kryesor eshte Rodjon Romanoviç Raskolnikov Rodja, ish-student qe jeton ne varferi ne nje apartament te Shen Pjeterburgut. Kryen nje krim sepse eshte i bindur se ka forcen e duhur per ta bere, krahasohet me Napoleonin, por paranoja dhe faji e zhysin plotesisht.

Romani pershkruan dy krime: Vrasja e nje gruaje te vjeter fajdexhie i planifikuar dhe menduar nga Raskolnikov dhe ajo e motres se saj, e cila per fat te keq ndodhej ne apartamentin e saj ne momentin e krimit. Autori i krimeve eshte studenti Rodjon Raskolnikov dhe romani tregon peergatitjen e krimit, efektet qe ka ne shendetin e tij mendor e shpirteror dhe fatin e Raskolnikovit. Personazhi vuan nga nje izolim i forte emotiv dhe arrin me shume veshtiresi te tregoje te verteten Sonjas, nje vajze re e vafer e cila e shpeton nga kushtet e veshtira mendore te Raskolnikov, i cili justifikon krimin e tij.

Romani konsiderohet si nje nga kryeveprat e letersise ruse, e dyta mbas romanit historik Lufta dhe Paqja.

                                     
  • shkurt 1881 ishte shkrimtar, eseist dhe filozof rus, ku ndër veprat e tij kryesore janë Krim dhe ndëshkim dhe Vëllezërit Karamazov. Prodhimet letrare
  • Nga errësira ai del në drite. Ashtu si dhe heroi i Dostojevskit, Raskolnikov, ai kalon nga krim në ndëshkim Eshref Durmishi... Eduart Adrian Aziri Ndriçim
  • hadith - eve dhe ixhmāʿ - s apostazia është nga ana ligjore islame e ndëshkueshme me dënim me vdekje, ndërsa kurani vetë nuk parashikon për apostatët ndëshkim në
  • të burgoset dhe të pyetet Një ambasador mund të vritet vetëm nëse ai do të përpiqet me forcë t armatosur e edhe atëherë jo me ndëshkim por me gjykim