Back

ⓘ Shejnaze Juka veprimtare e Frontit Nacional-Çlirimtar ne rezistencen shqiptare. Me 21 shkurt 1974 Presidiumi i Kuvendit Populor i jep titullin Heroine e Populli ..
                                     

ⓘ Shejnaze Juka

Shejnaze Juka veprimtare e Frontit Nacional-Çlirimtar ne rezistencen shqiptare. Me 21 shkurt 1974 Presidiumi i Kuvendit Populor i jep titullin "Heroine e Popullit".

                                     

1. Biografia

Lindi ne Shkoder. Mesimet e para i mori ne vendlindje dhe ne Institutin Femeror "Donika Kastrioti" ne Tirane. Ishte edhe anetare e organizates se Rinise Komuniste qe nga themelimi i saj. Mori pjese ne disa demonstrata antifashiste. Veprimtarine revolucionare e zhvilloi ne Tirane dhe me 1942 u hodh ne ilegalitet per te punuar me rinine e qytetit te Elbasanit. Me vone u rreshtua ne batalionin partizan te Çermenikes. Punoi ne zonen e Shen Gjergjit te Elbasanit per mobilizimin e rinise ne lufte kunder armikut. Punoi gjithashtu edhe si mesuese ne zonat e çliruara te qarkut te Elbasanit. U vra duke luftuar kunder gjermaneve ne Zdrajsh te Çermenikes me 20 dhjetor 1944.

Ne ditet tona, nje institucion i arsimit te mesem, ne qytetin e Shkodres mban emrin e nderuar, Shejnaze Juka.

                                     
  • Vlorës më 1913, Normalja e Shkodrës sot shkolla e mesme pedagogjike Shejnaze Juka e themeluar më 1917, Instituti Femëror i Tiranës, Normalja e Korçës
  • për çlirimin e Atdheut, si Heroinat e Popullit: Margarita Tutulani, Shejnaze Juka dhe Dylbere Bylykbashi. Nxënëse të tjera të kësaj shkolle ishin edhe:
  • shokë të idealeve ranë në betejë të armatosur në Vig të Mirditës. a b Juka Gëzim H. 2018 Shkodranët e 7 prillit dhe të 29 nëntorit. Tiranë: Reklama
  • perfundoi me rezultate te shkelqyera studimet ne Shkollën Pedagogjike Shejnaze Juka 1951 - 1954 Ne vijim ndoqi studimet në Tiranë, në Institutin e Lartë
  • në gjyqin me Qemal Stafën, Shqip. - Nr. 121, 6 maj, 2007, f. 18 - 19. Juka Gëzim H. 2018 Shkodranët e 7 prillit dhe të 29 nëntorit. Tiranë: Reklama
  • në gjyqin me Qemal Stafën, Shqip. - Nr. 121, 6 maj, 2007, f. 18 - 19. Juka Gëzim H. 2018 Shkodranët e 7 prillit dhe të 29 nëntorit. Tiranë: Reklama
  • Cerova Sadik Stavileci Sado Koshena Sali Murati Vranishti Selam Musai Shejnaze Juka Shkurte Cara Skuraj Shote Galica Shyqyri Alimerko Shyqri Ishmi Skënder
  • shëndetshëm dhe Asimi doli i pari vullnetar. Një njeri i afërt i Musa Jukës, Hilmi Juka protokollist i Ministrisë së Punëve të Brendshme, ndërhyri që Asimi të pajisej
  • transferohet në Shkodër si mësues dhe më pas drejtor i Shkollës Pedagogjike Shejnaze Juka Në vitin 1955 emërohet inspektor pranë Ministrisë së Arsimit dhe Kulturës
  • heroike, pas vdekjes, Kuvendi Popullor i RPSH eshpalli Hero të Popullit. Juka Gëzim H. 2018 Shkodranët e 7 prillit dhe të 29 nëntorit. Tiranë: Reklama