Back

ⓘ Gjuha malteze ose maltezishtja i takon deges se gjuheve perendimore Maltes. Ajo eshte gjuhe me e folur ne Bashkimi Evropian dhe renditet nder gjuhet boterore. ..
Gjuha malteze
                                     

ⓘ Gjuha malteze

Gjuha malteze ose maltezishtja i takon deges se gjuheve perendimore Maltes. Ajo eshte gjuhe me e folur ne Bashkimi Evropian dhe renditet nder gjuhet boterore.

                                     
  • 2008 vlerësim. Banorët janë maltez përzierje arabo - italiane flitet gjuha malteze 0 - 14 vjet : 19.5  meshkuj 78, 922 femra 75, 523 15 - 64 vjet : 68.5 
  • një gjuhë zyrtare krahas anglishtes. Italishtja ishte gjuha e elitës kurse gjuha malteze ishte gjuha që flitej nga njerëzit e thjeshtë. Debati gjuhësor lindi
  • respektojë Në Irlandë gjuha zyrtare më e folur është anglishtja. Në Maltë është gjuhë e dytë zyrtare anglishtja. Për këtë arsye, gjuha malteze nuk ishte marrë
  • në nevojën ose për qëllime hyrëse. Gjuha malteze është e vetmja gjuhë semite e shkruar në skenarin latin dhe gjuha e vetme semite që të jetë gjuhë zyrtare
  • kuptimit të Allahut sipas konceptimit islam është i pamundur pa tauhīd - in. Gjuha malteze e përdor termin Alla për Zotin në kuptimin kristian. Në janar 2010
  • Gjuha malaish ms msa may Malayalam ml mal Gjuha malteze mt mlt Manx gv glv Maori mi mri mao Marathi mr mar Gjuha marshalleze mh mah Gjuha maqedonase
  • titulluar Jehona e Ishullit të Platonit japin detaje dhe deklarojnë se tempujt Malteze nuk janë gjë tjetër por tempujt e Atlantit dhe vet Malta është Mali i famshëm
  • Greqisht Teuro Gjermanisht Ouro Galiciane Juró Hungarisht Ewro Malteze Monedhat 1 c, 2 c, 5 c, 10 c, 20 c, 50c, 1 2 Kartëmonedhat 5 10