Back

ⓘ Kashaloti, ose balena e bardhe, eshte balena me dhembe me e madhe dhe njekohesisht grabiqari me i madh me dhembe. Eshte anetari i vetem i gjalle i gjinise Physe ..
Kashaloti
                                     

ⓘ Kashaloti

Kashaloti, ose balena e bardhe, eshte balena me dhembe me e madhe dhe njekohesisht grabiqari me i madh me dhembe. Eshte anetari i vetem i gjalle i gjinise Physeter, dhe nje nga tre speciet ekzistuese te familjes Physeteroidea, se bashku me kashalotin pigme dhe kashalotin xhuxh qe i takojne gjinise Kogia.

                                     

1. Perhapja

Kashalotet jane nder speciet me kozmopolite. Ata preferojne ujerat pa akull mbi 1.000 metra te thelle. Edhe pse te dy gjinite jane te perhapur neper oqeane dhe dete te bute dhe tropikale, vetem meshkujt e rritur popullojne gjeresite gjeografike me te larta.

Ne Shqiperi

Prania e kashalotit u konfirmua per here te pare ne ujrat shqiptare ne qershor te vitit 1956. Tete individe te kashalotit gjeten prane cektires se grykes se lumit te Matit, nga te cilet 5 ishin femra te rritura dhe 3 ishin te vegjel, nderkohe qe pak dite me vone nje i vogel balene i ndordhur u gjet prane gjirit te Vlores.

                                     
  • numër i gjinive janë zhdukur. Gjinia Kogia K. breviceps, Kashaloti i vogël K. sima, Kashaloti xhuxh Kogia pusilla Gjinia Aprixokogia Gjinia Kogiopsis
  • Physeteridae. Dy lloje ekzistuese të gjinisë Kogia, kashaloti i vogël K. breviceps dhe kashaloti xhuxh K. simus, ndonjëherë janë të vendosur në këtë familje
  • Kogia Kogia sima, Kashaloti xhuxh Kogia breviceps, Kashaloti i vogël Familja Physeteridae: Gjinia Physeter Physeter macrocephalus, Kashaloti Superfamilja Ziphioidea
  • kilogram kashaloti xhuxh deri në 34 metra e 190 tonë tek balena e kaltërt, e cila është krijesa më e madhe që ka jetuar ndonjëherë. Kashaloti është grabitqari
  • Mbifamilja Physeteroidea kashaloti Familja Kogiidae, 2 lloje kashalotët e vegjël Familja Physeteridae, 1 specie kashaloti Mbifamilja Ziphoidea balenat
  • Mbifamilja Physeteroidea kashaloti Familja Kogiidae, 2 lloje kashalotët e vegjël Familja Physeteridae, 1 specie kashaloti Mbifamilja Ziphoidea balenat
  • 40, 000 Malac - ostraca 94, 000 Po 45, 000 Bryozoa 6, 000 Po 60 - 80 Po Kashaloti 65, 000 45, 000 23, 000 13, 000 18, 000 9, 000 Po 40 catfish Coelenterata
  • Eschrichtiidae balena e hirtë një lloj Familja Physeteridae kashaloti një lloj Familja Kogiidae kashaloti i vogël dhe xhuxh një gjini dhe dy lloje Familja