Back

ⓘ Terminologji Islame ..
                                               

Bajram Bubareq

Eid Mubarak eshte urim tradicional e myslimaneve qe perdoret ne festat e Kurban Bajramit dhe Fiter Bajramit. Ne viset shqiptare perdoret urimi Bajram Bubareq ". Fjala Eid do te thote" feste” dhe Mubarak do te thote" bekuar” qe pekthehet per tia uruar dikujt feste te bekuar. Njerezit zakonisht festojne Fiter Bajramin pas muajit te Ramazanit ose Kurban Bajramin ne diten e 12-te muajit Dhilhixhe muaji i fundit sipas kalendarit islam. Disa thone se ky shkembim i pershendetjeve eshte nje tradite kulturore dhe nuk eshte pjese e ndonje detyrimi fetar. Megjithate, perdoret vetem gjate kremtimit te ...

                                               

Harbi

Termi juridik arabo-islamik harbī, do te thote i perkthyer direkt "i luftes" dhe cileson te gjithe jo-myslimanet e panenshtruar, qe sipas konceptit klasik ka te beje me te gjithe jo-myslimanet qe jetojne jashte zones se sundimit islamik. E drejta klasike islamike njeh tre grupe njerezish: myslimanet, dhimmi-t dhe harbī-t. Vendet e harbī-ve quhen Dār al-harb "shtepia e luftes" ose zone lufte. Meqenese harbī -t zakonisht konsiderohen si armiq te myslimaneve, sharia urdheron luften kundra tyre. Ne rast se ata kerkojne te hyjne ne zonen islamike dar al-islam, duhet garantuar e drejta e tyre pe ...

                                               

Inshálla

Inshálla, ne viset veriore edhe ishálla eshte shprehje urimi a shpresedhenese arabe qe thuhet per te ardhmen. Ne shqipe qe nga Frang Bardhi eshte perkthyer "dhante Zoti!", "Ne dashte Zoti". Shprehi kjo qe thuhet nga myslimane si dhe nga krishteret e jehudet arabishtfoles.

                                               

Isra dhe Miraxhi

Isra dhe Miraxhi jane dy pjeset e Udhetimit Mbremesor qe sipas Islamit, Muhammedi ndermori brenda nje nate rreth vitit 621. Eshte pershkruar si nje udhetim ndo fizik ndo edhe shpirteror. Nje pershkrim i shpejte i udhetimit gjendet ne suren al-Israe ne Kuran, dhe detaje te tjera vijne nga hadithet. Tregimi kumton per nje udhetim kaluar atit te mrekullt Burak drejt "xhamise me te larget". Tek xhamia, Muhammedi i priu profeteve te tjere ne falje. Me tej u ngjit nde qiej tek Miraxhi ku takoi profete te ndryshem ne secilin qiell. Pas tradites, muslimanet e identifikuan xhamine si nje vend ne bo ...

                                               

Kismeti

Kismeti ose kesmeti do te thote "fat, destin" ne disa gjuhe, si ne shqip, bullgarisht, persisht, kurdisht, serbo-kroatisht, turqisht, urdu, hindisht e anglisht.

                                               

Kurra

Kurra eshte personi i cili kendon Kuranin sipas rregullave te texhvidit. Nuk eshte e detyrueshme per lexuesin qe ta mbaj mend permendsh Kuranin, por ai duhet ta lexoje sipas rregullave dhe me ze te embel.

Zavia
                                               

Zavia

Zavia eshte nje institucion fetar ne boten islame. Termi ne fjale ne disa vende te botes islame si p.sh. ne vendet e Magrebit dhe Afriken Perendimore, perdoret edhe ne formen e sinonimit e madje korrespondon me termin e Lindjes Medrese.

Zekumi
                                               

Zekumi

Sipas Kuranit, Zekumi eshte peme sikur koke dreqerish dhe do te jete ushqim per banoret e Xhehenemit. Pema e Zekumit permendet ne suren Saffat, suren Duhan dhe ne suren Vakia.