Back

ⓘ Shpellat Barabar jane arkitektura me e vjeter shkembore ekzistuese e shpellave ne Indi, qe datojne kryesisht nga Periudha e Perandorise Maurya, disa me mbishkri ..
Shpellat Barabar
                                     

ⓘ Shpellat Barabar

Shpellat Barabar jane arkitektura me e vjeter shkembore ekzistuese e shpellave ne Indi, qe datojne kryesisht nga Periudha e Perandorise Maurya, disa me mbishkrime te Ashoka-s, te gjendura ne Bllokun Makhdumpur te distriktit Jehanabad, ne Bihar, 24 km ne veri te Gaya-s. Keto shpella jane te vendosura ne kodrat binjake te Barabarit dhe Nagarjuni – shpellat kodres Nagarjuni 1.6 km larg ndonjehere konsiderohen si te veçanta duke u quajtur Shpellat Nagarjuni. Keto dhoma shkembore datojne qe nga shekulli i III p.e.s., ne periudhen Maurya, te Ashoka-s dhe sternipit te tij Dasharatha Maurya. Megjithese vete ishin budiste, ata lejuan sekte te ndryshme xhainiste te lulezonin nen politiken e tolerances fetare. Shpellat u perdoren nga asketiket nga sekti Ajivika, te themeluara nga Makkhali Gosala, nje bashkekohes i Gautama Buddha-s, themeluesi i budizmit dhe Mahavira-s, Tirthankara i fundit dhe i 24-ert i xhainizmit. Ne sit jane te pranishem gjithashtu skulptura shkembore budiste dhe hindu. Shumica e shpellave ne Barabar konsistojne ne dy dhoma, te skalitura teresisht ne shkemb graniti, me nje siperfaqe te brendshme teper te lemuar dhe dalje me efektin e jehones. Dhoma e pare kishte funksionin e mbledhjes se adhuruesve ne nje sallon te madh drejtekendor ndersa e dyta, nje dhome e vogel rrethore me kupole per adhurim, kjo dhome e brendshme me gjasa kishte nje strukture te ngjashme me nje stupa te vogel, ne disa pika, megjithese tani ato jane bosh. Shpellat u paraqiten – te gjendura ne Shpellat imagjinare Marabar – ne librin A Passage to India te shkrimtarit anglez E. M. Forster. Keto paraqiten edhe ne librin The Mahabharata Secret te Christopher C. Doyle.

                                     

1. Shpellat ne kodren Barabar

Kodra Barabar permban kater shpella, perkatesisht Karan Chaupar, Lomas Rishi, Sudama dhe Visva Zopri. Shpellat Sudama dhe Lomas Rishi jane shembujt me te hershem te arkitektures shkembore ne Indi, me hollesi arkitekturore, te bera gjate periudhes mauryane dhe te kthyera ne trend ne shekujt pasardhes, si Chaitya me e madhe buste, qe u gjeten ne Maharashtra, si ne Shpellat Ajanta dhe Shpellat Karla dhe tradita e ndikuar shume e arkitektures shkembore te Azise se jugut. Shpellat Barabar kane harqe madheshtore qe jane te pakte ne historine e lashtesise.

 • Shpella Lomas Rishi: forma si hark e façates se Shpelles Lomas Rishi, imiton arkitekturen te njejtes kohe prej druri. Te porta, nje radhe elefantesh drejtohen nga emblemat e stupave, pergjate arkitrarit te lakuar.
 • Visva Zopri: E arritshme nepermjet shkalleve te Ashokas te skalitura ne rrepiren shkembore, konsistojne ne dy dhoma drejtekendore.
 • Shpella Sudama: Kjo shpelle eshte ndertuar nga perandori mauryan, Ashoka ne vitin 261 p.e.s. Harqet e shpelles Sudama jane ne forme harku. Shpellat konsistojne ne nje dhome te rrumbullaket me kupole me nje mandapa drejtekendore.
 • Karan Chaupar ose Karna Chaupar: Konsiston ne dhoma te veçanta drejtekendore me siperfaqe te lemuar, qe permbajne mbishkrime qe mund te datojne nga viti 245 p.e.s.
                                     

2. Shpellat Nagarjuni

Shpellat e aferta te Nagarjuna-s jane me te vogla dhe me te reja se Shpellat Barabar Tre shpellat jane:

 • Shpella Vapiya-ka-Kubha Mirza Mandi: te kushtuar gjithashtu ndjekesve te Ajivika-s nga Dasharatha.
 • Shpella Vadithi-ka-Kubha ose Vedathika Kubha: gjendet ne te çare.
 • Gopi ose Gopi-ka-Kubha: Sipas mbishkrimeve, jane ndertuar nga mbreti Dasharatha per ndjekesit e Ajivika-s rreth vitit 232 p.e.s.
                                     

3. Bibliografia

 • Frank Raymond Allchin & George Erdosy: The Archaeology of Early Historic South Asia: The Emergence of Cities and States ; kapitulli "Mauryan Architecture and Art – Rock Cut Architecture”; Cambridge University Press, 1995, ISBN 0-521-37695-5.
 • David Bradshaw: The Cambridge Companion to E.M. Forster ; hyrja e kapitullit 12 "Passage to India”; Contributor David Bradshaw, Cambridge University Press, 2007, ISBN 0-521-83475-9.
                                     

4. Lidhje te jashtme

 • Barabar Caves and Nagarjuni Caves, description by Wondermondo
 • Detailed notes on The Barabar Caves and its use as Marabar Caves in E.M. Fosters Passage to India
                                     
 • Budiste Shpellat Barabar Shpellat Udayagiri Shpellat Ellora Grupet e shpellave budiste në Junagadh Shpellat Undavalli Shpellat Bava Pyara Shpellat Mahakali
 • Somatne - Phata në autostradën Pune - Bombei NH4. Arkitektura shkëmbore e Indisë Shpellat Barabar Shpellat Karla Shpellat Bhaja Bedse Caves - legendary cliff temples
 • Shpellat Mahakali Stupa e Budës në Shpellat Mahakali Arkitektura shkëmbore e Indisë Shpellat Elephanta Arkitektura Budiste Shpellat Barabar Shpellat Mandapeshwar
 • Tempulli xhainist Shpellat Barabar Shpellat Mandapeshwar Shpellat Ellora Grupet e shpellave budiste në Junagadh Shpellat Undavalli Shpellat Mahakali Umakant
 • tempujve hindu Shpellat Barabar Shpellat Mandapeshwar Shpellat Ellora Grupet e shpellave budiste në Junagadh Shpellat Bava Pyara Shpellat Mahakali Undavalli
 • prej guri dhe torana në mes. Arkitektura shkëmbore e Indisë Shpellat Bhaja Shpellat Barabar a b Later Andhra Period India Marrë më 24 janar 2007.
 • Indisë Arkitektura budiste e Indisë Shpellat Barabar Shpellat Elephanta Shpellat Ajanta Shpellat Bhaja Shpellat Karla a b c Kanheri Caves Marrë
 • Indisë Arkitektura Budiste Shpellat Barabar Shpellat Ajanta Shpellat Karla Shpellat Bhaja Shpellat Ellora Shpellat Elephanta Shpellat Kanheri lonelyplanet
 • Indran duke ngarë një elefant. Arkitektura shkëmbore e Indisë Shpellat Barabar Shpellat Karla a b c d e Ticketed Monuments - Maharashtra Bhaja Caves
 • hindu Shpellat Barabar Grupi i monumenteve në Mahabalipuram Shpellat Pandavleni Lenyadri Shpellat Ajanta Shpellat Badami Shpellat Udayagiri Shpellat Udayagiri