Back

ⓘ Faik Pasha. Pas marrjes se diplomes ne shkollen ushtarake, Faiku hyri ne shkollen e inxhinierise ushtarake osmane. Ne vitin 1909, ai ishte nenkolonel. Gjate luf ..
Faik Pasha
                                     

ⓘ Faik Pasha

Pas marrjes se diplomes ne shkollen ushtarake, Faiku hyri ne shkollen e inxhinierise ushtarake osmane. Ne vitin 1909, ai ishte nenkolonel.

Gjate lufterave ballkanike, Faiku sherbeu si shef i stafit i ushtrise perendimore perandoria osmane. Komandati ishte Mirliva Fethi Pasha, i cili u vra ne nje aksion afer Manastirit me 1912. Ai ishte nje nga disa ushtaret te sukseshem gjate kesaj lufte.

Faik Pasha u vra gjate nje lufte rreth maleve Çavresi me 30 gusht 1916.

                                     
 • 1835 - Eduard Strauss, kompozitor dhe dirigjent austriak v. 1915 1875 - Faik Konica, publicist, figurë politike dhe shkrimtar shqiptar v. 1942 1887
 • në vitin 1877. Valiu i parë i vilajetit të Kosovës ka qenë Halil Rifat Pasha Në përbërje të vilajetit të Kosovës kanë qenë 6 sanxhaqet - rrethet, të
 • Vaso Pasha arabi.: واصه باشا Shkodër, 17 shtator 1825 - Bejrut, 29 qershor 1892 i njohur gjithashtu si Pashko Vasa e Vasa pashë Shkodrani, qe nëpunës
 • kushërinjtë e tij Toptanë, Mehdi bej Frashëri, Dervish Hima dhe iu bashkua Faik Konica me të cilin ishte takuar në Romë. Në tetor të po atij viti ngriti
 • vilajetit Aqif Pasha e mori si ndihmësdrejtor të çështjeve politike shërbeu në të njëjtin post edhe me valinjtë pasues Dervish Pasha e Ahmed Pasha deri më 1864
 • shtohen edhe personalitete si Fan Noli, Luigj Gurakuqi, Ernest Koliqi, Vaso Pasha Halim Xhelo, Aleksandër Moisiu, Martin Camaj etj, të cilët edhe pse dhanë
 • Rozafa - Ministria e Kulturës së Kosovës 2004, Guximi s ka gojë roman Faik Konica - Ministria e Kulturës së 2014. Nimon Muçaj jeton ne Llukë të Epërme
 • Gjonaj prodhon biografitë e figurave të shquara të kombit si Ali Pasha Tepelenën, Faik Konica, Jeronim De Rada, Naim Frashëri, Nënë Tereza, Sulejman Pitarka
 • efendisë ishte fill pas asaj të drejtuesit të Komitetit, Daut efendisë. Luli, Faik Dizdari, Islam Bushati, Nexhmi 1997 Në kujtim të brezave. Shkodër: Shtëpia
 • Çështje Historike dhe Kritike nga Vaso Pasha Londër 1999 Harry Hodgkinson: Skënderbeu Londër 1999 Faik Bej Konica: Korespondencë e zgjedhur 1896 - 1942
 • Jeronim de Rada te Parime të estetikes 1861 Gjergj Fishta, Fan Noli, Faik Konica, Krist Maloki, Millosh Gjergj Nikolla Migjeni, Odhise Paskali, Anton